Advocaat Walter Van Steenbrugge: "Verwachte uitspraak, maar toch grote opluchting"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een grote opluchting, ja, omwille van het feit dat het beraad zo lang geduurd heeft. Maar het was wel een verwachte uitspraak, dat hebben we van dag 1 gezegd." Dat zegt advocaat Walter Van Steenbrugge na de uitspraak in het Gentse euthanasieproces. De drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010, zijn afgelopen nacht vrijgesproken voor vergiftiging. De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten zich verantwoorden voor het hof van assisen. Voor de huisarts van Tine Nys vorderde de aanklager de vrijspraak, maar de uitvoerende arts en de psychiater moesten volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij wel schuldig verklaard worden aan vergiftiging. De verdediging van de drie artsen had de vrijspraak gevraagd en heeft die gekregen.

Van Steenbrugge, de advocaat van de uitvoerende arts, zegt vooral opgelucht te zijn voor de vele artsen "die zulke moeilijke taken moeten doen inzake levensbeëindiging". "Want als dit een slechte uitspraak was geweest, dan denk ik dat vele artsen in moeilijke papieren kwamen te zitten. Dus ik ben ook vooral voor hen blij", aldus Van Steenbrugge. "De eerste dag van het proces heb ik gezegd wat ik over de zaak vond en ik vond dit geen forum om een dergelijke zaak te houden. En dat is dan ook gaandeweg vind ik, met de dagen die verstreken, gebleken. En dus vind ik het een moedige beslissing van de jury. In ons vak zegt men 'de jury heeft altijd gelijk', maar in deze zou ik zeggen 'nu heeft men absoluut gelijk gehad'."

De advocaat stelt dat de grote vraag in de zaak, de ommezwaai bij de openbare aanklager, niet is beantwoord. "Ik denk dat we nu moeten onderzoeken in hoeverre de scheiding der machten en de rechtstaat niet in het gedrang zijn gekomen. Dat zal het werk zijn van de komende weken en maanden", aldus Van Steenbrugge.

bron: Belga