Europese Unie boekt laagste werkloosheid van deze eeuw

Eind vorig jaar was de werkloosheid in de Europese Unie teruggevallen tot 6,2 procent. Daarmee kon de gestage daling van de maanden voordien worden bevestigd. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. De onderzoekers merken op dat de Europese werkloosheid hiermee is gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de eeuw.

De eurozone noteerde eind december een werkloosheid van 7,4 procent. Dat is het laagste cijfer dat sinds mei 2008 kon worden gemeld.

Tsjechië

Op een jaar tijd is de werkloosheid in de Europese Unie met 747.000 eenheden gedaald. Tijdens diezelfde periode was er in de eurozone sprake van een daling met 592.000 werklozen.

Tsjechië sloot het voorbije jaar af met een werkloosheid van 2 procent. Dat was het laagste cijfer van de hele Europese Unie, gevolgd door Duitsland en Nederland met een niveau van 3,2 procent. De grootste werkloosheid werd echter genoteerd in Griekenland (16,6 procent) en Spanje (13,7 procent).

In totaal kende de Europese Unie eind vorig jaar bijna 15,48 miljoen werklozen. In de eurozone was er sprake van ruim 12,25 miljoen mensen zonder arbeid. Tegenover twaalf maanden voordien kon in eenentwintig lidstaten van de Europese Unie een daling van de werkloosheid worden gemeld.

In Denemarken was er sprake van een status-quo. Cyprus, Slovenië, Litouwen, Portugal, Luxemburg en Zweden dienden daarentegen een toename te melden.

Jeugdwerkloosheid

De grootste inkrimping werd opgetekend in Griekenland. Daar was er op twaalf maanden tijd sprake van een daling van 18,5 procent naar 16,6 procent. Daarna volgde Bulgarije met een daling van 4,7 procent naar 3,7 procent.

Eurostat berekende verder nog dat de jeugdwerkloosheid in de Europese Unie eind vorig jaar tot 14,1 procent was teruggevallen. Twaalf maanden voordien bedroeg dat niveau nog 14,6 procent. In de eurozone was er tijdens dezelfde periode een daling van 16,2 procent naar 15,3 procent.

Meer