© Shutterstock

Zuinige kerst: zo spendeer je minder aan het feestmaal

Neemt jouw kerstmenu elk jaar opnieuw een flinke hap uit je budget? Volg dan de tips van budgetcoach Sara Van Wesenbeeck op en geniet van budgetvriendelijke feestdagen, zonder dat je aan luxe of plezier moet inboeten..

VVA

Tip 1: Maak zelf zoveel mogelijk klaar. Wie voldoende tijd voorhanden heeft en graag de vinger op de knip houdt, doet er goed aan zoveel mogelijk zelf te bereiden en de bereide maaltijden in de winkel volledig links te laten liggen. Zo bespaar je namelijk een flinke cent. Dol op taart? Probeer dan eens zelf een taart te bakken. Dat is vaak stukken gemakkelijker en goedkoper dan je denkt.

Tip 2: Overdrijf niet. Overdaad schaadt. Dat weet iedereen. Toch overlaad je de feesttafel keer op keer met hapjes, waardoor je gasten met een overvolle maag aan de feesttafel aanschuiven voor de volgende drie gangen. Denk daarom goed na over de hoeveelheid hapjes die je voorschotelt en stel jezelf de vraag of drie gangen echt wel nodig zijn. Je portefeuille en je gasten zullen je dankbaar zijn.

Tip 3: Stel een budgetvriendelijk menu op. Een groots kerstmenu opstellen met exotische, prijzige ingrediënten is voor velen best verleidelijk, maar lekkere recepten hoeven niet per se niet duur te zijn. Als je de tijd neemt om even een aantal kookboeken te doorspitten, kom je vanzelf op geschikte gerechten uit, die je met of zonder aangepaste presentatie of creatieve toets een feestelijke update geeft. Richt je daarbij specifiek op gerechten waarin seizoensgroenten en seizoensfruit gebruikt worden. Die zijn goedkoper. Ook exotische producten die speciaal voor de eindejaarsfeesten in de winkelrekken liggen, zijn stukken duurder.

Tip 4: Stel een boodschappenlijstje op en hou je eraan. Noteer alle ingrediënten die op je recepten staan op je lijstje en ga voor je naar de winkel vertrekt na wat er nog in je voorraadkast of diepvriezer staat. Wedden dat je heel wat van je lijstje af kan schrappen?! Eens je in de winkel rondloopt, hou je je blik op je lijstje gericht en laad je enkel die zaken in je mand die op je lijstje staan.

Tip 5: Vergelijk prijzen en ga bij de goedkoopste supermarkt shoppen. Wie prijzen vergelijkt, kan best een flinke stuiver besparen. Overloop de folders van alle supermarkten en kijk ook in de supermarkt zelf goed uit je doppen. Ga eens goed door de knieën, want onderin het rek zijn de goedkoopste producten terug te vinden en overweeg bij jezelf of je echt per se die dure champagne wil serveren. Goedkopere alternatieven lonen vaak.

Tip 6: Kies het perfecte winkelmoment uit. Ga 's morgens vroeg winkelen wanneer het nog lekker rustig is en wanneer je zelf nog een leeg hoofd hebt. Dat scheelt meteen een hoop geld. Zorg er verder voor dat je alle afleiding achterwege laat. Kinderen laat je thuis, je telefoon zet je even af en je hongerige maag stil je vooraleer je naar de winkel trekt. Zo ben je volledig gefocust op je boodschappenlijstje en zul je veel minder impulsaankopen doen.

Tip 7: Deel de kosten. Zorgen alle genodigden mee voor de gerechten op de feestdis of werk je via een jaarlijks beurtrollensysteem? Wat ook je werkwijze mag zijn, zorg ervoor dat de kosten altijd eerlijk verdeeld worden. Dat kan je doen door van tevoren een budget vast te leggen waaraan iedereen zich moet houden. Zo komt niemand voor onaangename financiële verrassingen te staan.

Tip 8: Verdien een centje bij met je kookkunsten. Word je vaak geprezen om je kookkunsten, dan kan je misschien wel wat bijverdienen door wat extra porties bij te koken en via het internet te koop aan te bieden. Dat kan onder meer via Flavr.be of Thuisafgehaald.be.

Met medewerking van Sara Van Wesenbeeck, life & business coach, budgetcoach, professional organizer en auteur van onder meer ‘Het slimme budgetboek’ (Lannoo, € 17,99) - www.plusorganizing.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer