Direct naar artikelinhoud
Titanic

Kleine duikboot botst tegen wrak Titanic: ‘Het gebeurde per ongeluk’

Kleine duikboot botst tegen wrak Titanic: ‘Het gebeurde per ongeluk’
Beeld RV

Een kleine duikboot met twee bemanningsleden aan boord zou tegen het wrak van de in 1912 gezonken Titanic gebotst zijn. Het ongeval gebeurde volgens The Washington Post een half jaar geleden, maar raakte pas nu bekend. De duikboot zou bij een van zijn tochten tussen 29 juli en 4 augustus vorig jaar plots door een sterke en onvoorziene stroming meegesleurd zijn. 

en

Het ongeval kwam aan het licht tijdens een rechtszitting in de staat Virginia. De vennootschap RMS Titanic Inc. (RMST) wil het videomateriaal van de duik in handen krijgen. RMST zou het alleenrecht hebben om voorwerpen uit het wrak te verwijderen. Het verwijt EYOS Expeditions - het Britse bedrijf dat de expeditie ondernam - en NOAA - het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie - dat ze niet geïnformeerd werd. EYOS zelf zegt dat het maar om “een kleine aanvaring” ging. Het is onduidelijk of de Titanic schade opliep.

Per ongeluk

“We hebben per ongeluk een keer contact gemaakt met de Titanic, toen we vlakbij het gat in de romp aan stuurboord waren", aldus expeditieleider Rob McCallum in The Telegraph. “Daar is een groot stuk van de romp dat uitsteekt. Later zagen we een rode roestvlek op de zijkant van onze duikboot.”

Het luxeschip Titanic verging in de nacht van 14 op 15 april 1912 tijdens zijn eerste tocht van Southampton in Engeland naar New York, nadat het tegen een ijsschots was gevaren. Ongeveer 1.500 van de 2.000 opvarenden kwamen om. Het wrak werd in 1985 gevonden ten zuidoosten van de Canadese provincie Newfoundland op ongeveer 3.800 meter diepte. 

Vorig jaar werd bericht dat delen van het wrak aan het vergaan waren. RMST wil volgens de Washington Post nu een telegraaf bergen waarmee indertijd een noodsignaal is uitgezonden. Maar daarvoor moet ze een deel van de romp openbreken, iets wat de NOAA niet wil toestaan, klinkt het.