Direct naar artikelinhoud
Alcoholvrij

Drinkt u ook meer tijdens de zomervakantie? Deze alcoholvrije alternatieven brengen redding

Drinkt u ook meer tijdens de zomervakantie? Deze alcoholvrije alternatieven brengen redding
Beeld Damon De Backer

De zomervakantie doet sommigen sneller en vaker naar het glas grijpen. En dat net nu onze gezondheid voorop staat. Femke Vandevelde zocht, samen met enkele experts, naar spannende en alcoholvrije alternatieven. 

Drinkt u ook meer tijdens de zomervakantie? Deze alcoholvrije alternatieven brengen redding
Beeld Damon De Backer

Real Kombucha

We gaan van start met kombucha, een zoete thee die begint te ­fermenteren wanneer je een ­specifieke combinatie van bacteriën en gisten toevoegt. Deze Real ­Kombucha’s kregen geen fruit­infusies en pakken uit met een laag suikergehalte. De Dry Dragon-variant bevat pompelmoes en citrus, maar het is vooral de neus met overrijp fruit die overheerst op de smaak.

Een grappige copywritersvondst is dan weer de Royal Flush op basis van rabarber en witte perzik, die dankzij zijn bubbels en florale toetsen ­perfect geschikt lijkt als zomers ­aperitief. Het rokerige aroma van de ­goudkleurige Smoke House is ­veelbelovend, maar maakt die ­premisse niet waar in de smaak. Toch is het deze kombucha met appel die het langst blijft hangen en mooi ­evolueert in het glas. Iemand maakt de ­vergelijking met geuze, een ander met Appletiser.

low-no.com of de betere ­drankenhandel

Real Kombucha
Beeld Damon De Backer

Vintense

Soms zegt een eerste indruk het ­helemaal. Het Belgische Vintense heeft de fraîcheur van een toilet­verfrisser. Naast de dubieuze citroengeur krijgen we een ­chemisch aandoende zoete smaak binnen waarbij in de verste verte geen ty­perend druivenzuurtje te bekennen is. Het evenwicht is totaal zoek. Hoewel de alcoholvrije wijnmarkt stevig uitbreidt, is het maken ervan een complex proces. Om alcoholvrije wijn te maken, begin je vaak met alcoholhoudende wijn waaruit de alcohol wordt gefilterd. Daarmee dreig je in één klap veel van de natuurlijke ­aroma’s te verliezen waardoor die achteraf op niet-natuurlijke wijze dienen te worden toegevoegd.

Te koop in de supermarkt

Vintense
Beeld Damon De Backer

Everleaf

De Londense bartender Paul Mathew bedacht met Everleaf een alcoholvrije basis voor een spritz of andere mocktails. In de fles valt de stroperigheid van het goedje op. Verder ­lezen de ingrediënten op z’n minst gezegd curieus, met gentiaan, ­angelica, saffraan, iris, vanille, vetiver (een grassoort), cassia en voodoo lily (aronskelk). Puur belanden van die oplijsting vanille, saffraan en ­misschien zelfs wat gekonfijt fruit in onze neus en op onze tong.

In combinatie met sodawater en een schijfje sinaas blijkt dat Everleaf ­duidelijk op een publiek van ­bitterlovers mikt. Hoe meer je ervan drinkt, hoe minder je jouw ­vertrouwde negroni mist. Of dat ­willen die verdomde proevers mij toch laten geloven.

low-no.com of de betere ­drankenhandel

Everleaf
Beeld Damon De Backer

San Pellegrino Sanbitter

Samen met Crodino is Sanbitter een vertrouwd merk als alcoholloos ­aperitief, vraag gerust eens na bij je (groot)ouders. Over de samenstelling – behalve bitterkruiden – houdt San Pellegrino de lippen stijf op elkaar. Dan maar snel ontkurken, serveren op ijs en naar eigen wens combineren: versgeperst fruitsap voor de zoetekauwen en tonic voor de fans van bitter. Toegegeven: de gifrode kleur ziet er niet bepaald natuurlijk uit, maar dit is een eenvoudige instant oplossing met een behoorlijk smaakresultaat. De flinke hoeveelheid suiker moet je erbij nemen.

Te koop in de supermarkt

San Pellegrino Sanbitter
Beeld Damon De Backer

Stryyk

Bij zowel de suikervrije ‘not rum’, ‘not gin’ als ‘not vodka’ van Stryyk valt voornamelijk het hippe design van de flessen op. Terwijl de meeste niet-alcoholische spirits de neiging hebben waterig te smaken, eindigen de rum, gin en vodka met een warme en gemberachtige prikkeling in de keel. Ligt dat aan de Spaanse peper die in de ingrediëntenlijst wordt vermeld? Wie een flashback naar zijn snoepjeugd met gummy poepjes liever vermijdt, mixt de alcoholvrije spirits met ginger beer (bij rum), ginger ale (bij vodka) of tonic (bij gin). Uit die test komt de alcoholvrije dark & stormy (rum, ginger beer en limoen) het meest verrassend uit de hoek.

low-no.com of de betere drankenhandel

Stryyk
Beeld Damon De Backer

The Saint G&T

Binnen het alcoholvrije gamma is dat van de gins het meest uitgebreid. In de schappen van je supermarkt kun je merken ontdekken zoals het Britse Seedlip of het Gentse Nona. De meest gehoorde kritiek op deze ‘gins’ is dat ze louter gearomatiseerde kruidenwaters zijn, maar per fles toch gemakkelijk verkocht worden aan 30 euro. Wij zochten onze inspiratie in Zuid-Afrika met The Saint G&T. In ­tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoeven we geen premix te proeven. Helaas ruiken we een scherp chlooraroma. De smaak gaat gelukkig van expressief floraal naar citrusachtig met een peperige ­afdronk, ook de aroma’s van ­jeneverbes komen geleidelijk open na het serveren. Op maat van de ­ginliefhebber die bereid is 30 euro te ­spenderen aan alcoholvrije gin.

cemport.net of de betere drankenhandel

The Saint G&T
Beeld Damon De Backer

Mary V

Persoonlijk was ik al lang voor de ­revival van de bloody mary fan van artisanaal (en vers) tomatensap. Toch is het moeilijk een lekkere versie te vinden. Het sap is vaak zodanig ­overkruid dat je de essentie van de tomaat onmogelijk kan proeven. In het andere geval zorgt een dikke structuur voor een zwaar mond­gevoel. Smaken verschillen, maar dit sapje heeft alle ultieme troeven in handen; vlezig, umami, pikant maar door zijn zilte smaken (Oosterscheldewater en zeekraal!) ook combineerbaar met schaal- of schelpdieren. Mary V is niet per toeval gecreëerd door topchef Nick Bril. Bovendien heeft het sap van de roze tomimaru muchoo-tomaat geen onnatuurlijke extra’s nodig om volledig tot haar recht te komen. Overduidelijk de winnaar van onze test.

Antwerpen: versdanvers.be of ­groothandelclaessens.be. Brussel: fruitvandepoel.be. Andere locaties via cheers@drinkmaryv.com

Mary V
Beeld Damon De Backer

Vin du Jardin, Vie en Rose

Het lijkt bijna ondenkbaar, maar tot en met de middeleeuwen werd wijn voornamelijk aangelengd met water. Hoewel Vin du Jardin absoluut ­fruitsap is, wordt er wel met het imago van wijn gekoketteerd. Wist je dat alcoholvrije wijn niet eens zo mag heten, omdat wijn officieel een drank van vergiste druiven met een alcoholpercentage van minimaal 8,5% is? Deze Vie en Rose is een heerlijk aperitief dat perfect overeind blijft in combinatie met gerechten. Tip: leng Vie en Rose aan met een vleugje tonic voor de optimale ­balans en werk je mocktail af met een blaadje basilicum. In hetzelfde gamma is er verder nog een alternatief voor witte wijn (op basis van rode vruchten) en rode wijn (op basis van rijpe appel) beschikbaar.

Geselecteerde outlets via vindujardin.be

Vin du Jardin, Vie en Rose
Beeld Damon De Backer

Mikkeller

Vandaag zou 6% van het totale ­bieraanbod uit alcoholvrije of -arme ­bieren bestaan. De Deense cult­bieren van Mikkeller zijn wereldvermaard. Wij proeven drie varianten, waarbij meteen opvalt dat je geen bierliefhebber hoeft te zijn om ­alcoholvrij bier te appreciëren. Weird Weather is zo’n fris IPA-bier dat dankzij zijn citrustonen geschikt is als doordrinker. Het hoppige en dorstlessende Energibajer geurt naar een fruittuin (met perzik en pompelmoes) waar het heerlijk toeven is en komt als allemansvriend uit heel wat tests. Een minder mooie schuimkraag heeft het alcoholarme Henry & His Science (0,3%), maar toch mis je hier geen karakter. Het sterfruit en de zure toetsen maken het bier vooral geliefd bij de fans van een funky stijl.

Te koop in de supermarkt