© EPA-EFE

12 Belgen worden zondag gerepatrieerd uit China (OPROEP)

12 Belgen worden zondag met een Frans vliegtuig vanuit Wuhan naar Melsbroek gerepatrieerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block vrijdag bekendgemaakt.

Belgen in Wuhan kregen de afgelopen dagen de vraag of ze vrijwillig naar België gerepatrieerd wilden worden. Momenteel hebben 12 Belgen aangegeven dat ze op dat voorstel willen ingaan. Een Frans vliegtuig zal hen zondagavond naar de militaire luchthaven van Melsbroek brengen.

Na aankomst zullen ze in het militair ziekenhuis van Melsbroek in quarantaine geplaatst worden. Momenteel vertoont niemand van hen echter symptomen.

OPROEP: wordt u zondag gerepatrieerd uit China of kent u iemand die momenteel nog in Wuhan zit? Laat het ons dan hier weten!

Sinds vrijdag is ook een website met informatie over het coronavirus actief, en maandag opent een tweetalig callcenter.

Belgische posten in Peking, Shanghai en Guangzhou sluiten de deuren

De Belgische ambassade in Peking sluit tot 10 februari de deuren voor het publiek. Ook de consulaten-generaal in Shanghai en Guangzhou zijn tot die datum niet langer publiek toegankelijk. De drie Belgische posten blijven wel nog altijd een “(beperkte) bijstand” aanbieden, klinkt het in een e-mail aan de Belgen ter plaatse. De wachttelefoons van de drie verschillende posten blijven ook bemand.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat de posten sluiten voor het publiek. De Chinese autoriteiten namen enkele maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen gelden ook voor het lokale Chinese personeel van de Belgische posten. “Zij mogen niet werken tot en met 9 februari middernacht”, aldus woordvoerder Arnaud Gaspart van de FOD. Daarom is beslist om de posten te sluiten voor het grote publiek tot 10 februari.

“Ons Belgisch diplomatiek personeel blijft wel werken”, aldus nog de woordvoerder. “Belgen die diplomatieke bijstand nodig hebben, kunnen dus telefonisch of per e-mail terecht bij de posten.” Indien nodig, kan ook ad hoc bekeken worden of Belgen naar de posten ter plaatse kunnen, zoals voor documenten. Het lokale Chinese personeel is onder andere nodig om mensen te ontvangen en de loketten te bemannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER