Betogers trekken spoor van vernieling door Brussel

De antifascistische betoging die zaterdagvoormiddag plaatsvond aan het De Meeûssquare in Brussel, is uitgelopen in relletjes en vernielingen. De Brusselse politie pakte uiteindelijk 56 manifestanten op aan de Naamsepoort. In de loop van de avond werden ze weer vrijgelaten.

adm, rdb

Vanochtend hebben een honderdtal antifascistische betogers voor amok gezorgd in Brussel. Via Facebook was er een oproep gelanceerd om rond tien uur te verzamelen aan het Luxemburgplein.

Het ging om een betoging die niet werd aangevraagd en dus ook niet werd toegestaan door de politie. Nadat ze aan het verzamelpunt waren samengekomen, trokken ze naar de Meeûssquare verderop voor een statische actie. “Maar plotseling liep de situatie uit de hand”, zegt Ilse van de Keere van de Brusselse politie. “De betogers verzamelden losse projectielen zoals kasseien, voornamelijk van een werf vlakbij en brachten vernielingen aan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkele bushokjes moesten er aan geloven, ook een wagen raakte beschadigd en een vitrine van een KBC-kantoor op het Luxemburgplein sneuvelde. “Daarom zijn we overgegaan tot de arrestaties van de betogers. Rond de middag keerde de rust terug.”De betogers die doorgetrokken waren tot op kleine Brusselse ring werden omsingeld door verschillende wagens van de interventie-eenheden van de Brusselse politie. Die konden 56 betogers in de boeien slaan. Intussen werden ze weer vrijgelaten. "Later deze week zal gekeken worden wie gelinkt kan worden aan de vernielingen en het gooien van projectielen", zegt Brussels parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Daarvoor zullen onder meer de camerabeelden uit de buurt geanalyseerd worden."Eén betoogster raakte zaterdagvoormiddag gewond. Volgens haar medebetogers werd ze door een politiewagen aangereden, terwijl de politie meldt dat de jonge vrouw ten val kwam toen ze wegliep voor de politie.

“Openlijk neofascistisch”

Volgens de betogers groepeert de APF verschillende Europese partijen en organisaties die nostalgisch terugkijken naar het fascisme en het nazisme. Bij de partijen en organisaties die deel uitmaken van de APF, bevinden zich onder meer het Griekse Gouden Dageraad, Forza Nuova uit Italië, het Spaanse Democracia Nacional, de Duitse NPD en het Belgische Nation.

“Dat zijn organisaties die openlijk neofascistisch zijn, en geweld gebruiken en angst zaaien om hun doel te bereiken”, zeggen de betogers. “We mogen niet tolereren dat zij hier, vlakbij de Europese instellingen, bijeenkomen en rustig hun nefaste ideologie kunnen verspreiden. Het is ook ongehoord dat de APF subsidies krijgt van diezelfde Europese Unie.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik maak me zorgen omdat ik overal in onze maatschappij tekenen zie van het weerkerend fascisme, van een terugkeer van extreemrechts gedachtegoed”, zegt Isabelle Bats, één van de betoogsters. “Ik ben van een generatie voor wie alles mogelijk leek, maar nu zie ik dat er weer veel intoleranter en repressiever wordt opgetreden op een heel aantal vlakken, tegen vluchtelingen, homoseksuelen en andersgeaarden. Daar moeten we heel erg voor opletten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen