Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

‘Hopelijk hebben patiënten nu opnieuw hoop dat ze menswaardig kunnen sterven’

Joris Van Hove aan het einde van het euthanasieproces.Beeld Photo News

Arts Joris Van Hove en psychiater Godelieve Thienpont hebben vanavond in VTM Nieuws opgelucht gereageerd op hun vrijspraak op het proces over Tine Nys, maar plaatsen daar ook een kanttekening bij. ‘Iedereen is hier een beetje geschonden uitgekomen. Dit proces heeft geen winnaars.’

Bij beiden overheerst vandaag één gevoel: opluchting. Toch benadrukken ze vooral het belang van de uitspraak voor patiënten en voor de euthanasiewet.

“Het euthanasieproces heeft veel artsen afgeschrikt en heeft ervoor gezorgd dat patiënten die ondraaglijk lijden hun hoop zagen wegvloeien. Ik hoop dat mijn collega’s nu weer minder schrik zullen hebben, en dat patiënten weer hoop hebben dat ze menswaardig kunnen sterven”, verwoordt uitvoerend arts Joris Van Hove het. 

Het euthanasieproces

De Morgen-journalist Douglas De Coninck heeft het euthanasieproces op de voet gevolgd. Herlees zijn berichtgeving hier.

Aanmoediging

Volgens Godelieve Thienpont, die Tine Nys als psychiater begeleidde, staan de lijnen van Tele-Onthaal roodgloeiend. “Patiënten zijn ongerust dat humaan sterven niet meer bij de mogelijkheden zou horen”, zegt ze. “Dit proces was ook onwaarschijnlijk pijnlijk voor de medewerkers van Vonkel (een non-profitorganisatie waar mensen met vragen over het levenseinde terechtkunnen, red.), die zich al jarenlang belangeloos inzetten om mensen te helpen een betere kwaliteit van leven te leiden.”

Of ze zelf nog gaat meewerken aan euthanasie? “Uiteraard. Ik hoop dat het resultaat van deze zaak de artsen weer aanmoedigt om te durven doen wat ze vinden dat ze moeten doen.”

Van Hove reageert voorzichtiger. “In eerste instantie wil ik een beetje rust. Het is heel hevig geweest. Het is zo’n rollercoaster, niet te beschrijven”, aldus de arts.

Godelieve Thienpont.Beeld Photo News