Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Koning vraagt Koen Geens (CD&V) zo snel mogelijk ‘volwaardige regering op de been te brengen’

Koen Geens bij vertrek uit het koninklijk paleis.Beeld Tim Dirven

De koning heeft Koen Geens de opdracht gegeven ‘de nodige initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken’. Dat heeft het paleis bekendgemaakt. Geens zal op 10 februari verslag uitbrengen aan de koning.

en

Geens werd op het paleis ontvangen nadat eerder vanavond informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) uit hun functie ontheven zijn, nadat ze hun eindverslag hadden uitgebracht. 

Coens en Bouchez werden normaal gezien pas volgende week dinsdag op het Paleis verwacht, nadat hun missie enkele dagen geleden met een week verlengd werd. Aan hun opdracht komt nu al vroeger een einde. De koning heeft hen “bedankt voor het geleverde werk”, luidt het. Korte tijd later arriveerde CD&V’er Geens, die voor de christendemocraten de federale onderhandelingen heeft geleid. 

“De koning heeft vastgesteld dat de gesprekken tussen de partijen nog niet geleid hebben tot de vorming van een coalitie die de steun geniet van een parlementaire meerderheid”, klinkt het in een mededeling van het paleis. “Hij heeft de heer Koen Geens met de opdracht belast de nodige initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken.”

Koen Geens is vanavond ontvangen door koning Filip.Beeld Photo News

Geens zal de komende dagen contact opnemen met alle partijen, zo zei hij bij het verlaten van het paleis. Geens moet naar eigen zeggen “op basis van het rapport van de informateurs” gesprekken voeren met de verschillende politieke partijen “die een initiatief kunnen inleiden om een volwaardige regering te vormen”.

Gaat Geens op zoek naar een regering met PS en N-VA, waar CD&V al langer op aanstuurt? “Mijn opdracht is open”, zei Geens, “maar het spreekt vanzelf dat dat een formule is die ik met aandacht zal bestuderen, op basis van het zeer goede werk dat de informateurs hebben geleverd.”

“Ik verander niet zo snel van gedacht”, merkte Geens nog op voor hij in de wagen stapte. Waarmee hij meteen aangaf dat CD&V nog altijd aanstuurt op een coalitie met N-VA en PS.

Gewezen informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez.Beeld Photo News

Volgens verschillende bronnen kregen informateurs Coens en Bouchez afgelopen dinsdag vooral een verlengingsperiode om de nieuwjaarstoespraak van koning Filip voor de ‘gestelde lichamen’ te overbruggen. In die toespraak riep hij gisteren de politieke partijen op tot verantwoordelijkheidszin. Zo vroeg hij om “compromissen” te zoeken, “eindelijk een volwaardige regering te vormen” en “exclusieven te laten vallen”.

Aan Franstalige kant werd de roep om CD&V kleur te laten bekennen almaar luider. Vooral de PS, maar ook de MR duwden achter de schermen door. In hun ogen verbinden de Vlaamse christendemocraten hun lot te zeer aan de N-VA van Bart De Wever. Door Koen Geens het veld in te sturen, zou CD&V zich niet meer kunnen verstoppen.

Maar wat betekent dit nu concreet voor de formatie? Het verkennen van een coalitie met N-VA én PS blijft volgens bronnen op tafel liggen. Een andere optie, zo klinkt het, is dat Geens zich zo kan opwarmen voor het premierschap binnen de zogeheten Vivaldi-coalitie. Het premierschap zou een coalitie zonder N-VA verteerbaar kunnen maken, stellen Franstalige bronnen. De positie van Open Vld is in dat scenario wel cruciaal: zij zijn mathematisch noodzakelijk. Belangrijk om te weten: de twee voornaamste voorzitterskandidaten Bart Tommelein en Egbert Lachaert hebben de paars-groene piste plus CD&V nooit formeel uitgesloten.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie of Vivaldi-coalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.

Twitter bericht wordt geladen...