Uw energiefactuur oogt misschien vrij complex, maar eigenlijk moet u enkel op de energieprijs focussen
Volledig scherm
PREMIUM
Uw energiefactuur oogt misschien vrij complex, maar eigenlijk moet u enkel op de energieprijs focussen © Shutterstock

Onze energiefactuur loopt alleen maar op: “Laat je niet gijzelen door je leverancier”

Nieuw is het niet, maar de cijfers blijven indrukwekkend. Sinds 2007 is de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin in Vlaanderen met 104 procent of meer dan 500 euro gestegen. De federale energieregulator CREG bracht die cijfers naar buiten. Vraag is wat u daar als consument kan aan doen. 

27 reacties

  • Ferre De Vil

    4 jaar geleden
    Ik woon in Marokko, heb alles op elektriciteit, keuken, sanitair water, airco .... Ik betaal jaarlijks ongeveer 250 €. Een kWh kost hier 0.09 €. Het elektriciteitsnet is misschien niet zo gesofisticeerd maar het functioneert wel. Er is hier ook geen sprake van afschakeling van het net door elektriciteitstekort. Waterfactuur per jaar 50€.
  • Emiel Van Riet

    4 jaar geleden
    Wij subsidieren de windmolens die vervolgens van wind goud maken maar het is geld dat niet terug komt! integendeel met de "slimme" meters gaan ze ons laten verbruiken als ze veel wind hebben.... zodat ze nog meer kunnen verdienen ...als dat geen groene spirit is. Dank u heren van de regering die daar niets aan doen, afrekening hopelijk in Mei.
  • Carin Desmet

    4 jaar geleden
    De enige die hiervoor schuldig is zijn de 6 regeringen met hun 60 ministers die houden ons gegijzeld met alle soorten taksen en belastingen....
  • ringo van der pulst

    4 jaar geleden
    Je betaald de energie en daarop btw,verder komen daar allerhande taksen bij waarop je eveneens btw betaald.Eigenlijk is dat niet volgens de grondwet die zegt dat je niet twee keer kan belast worden voor hetzelfde verkregen goed.Daarom noemen ze het taksen en betaal je nog eens belasting op de toegevoegde waarden.Het is creatief maar eigenlijk verboden.Ik zie zelfs contracten waarop je enkel kan inschrijven als je zonnepanelen hebt.Mag ook niet ,dat is koppelverkoop.
  • Benny Raes

    4 jaar geleden
    En de factuur zal zeker niet zakken want wie zal dat laadpalennet mogen betalen denkt ge?