Openbaar vervoer in België past tarieven aan

De start van een nieuwe maand betekent het begin van een rist nieuwe maatregelen die een invloed hebben op uw portefeuille. Februari staat klaarblijkelijk in het teken van mobiliteit en openbaar vervoer.

Bij de NMBS verhogen de prijzen van de standaardbiljetten en weekendtickets met gemiddeld 1,53 procent. Bij woon-werkabonnementen, schoolabonnementen en verwante producten zoals de Campuskaart is de stijging iets groter: + 2,87 procent. Ook de Key Card voor korte afstanden en het seniorenbiljet krijgen er respectievelijk 30 en 20 cent kostprijs bij.

De kostprijs stijgt niet bij alle producten. De NMBS wil namelijk de vrijetijdsreizigers en dagtoeristen niet afschrikken. Alle biljetten voor jongeren houden hun prijs en de mogelijkheden met een seniorenbiljet worden ruimer. Zo mogen 65-plussers het voordelige biljet nu ook tijdens alle weekends van de zomervakantie gebruiken.

De Lijn schroeft tarieven ook op

De Lijn verhoogt de tarieven van het populaire sms-ticket. Dat gaat van 2,25 euro naar 2,65 euro. Het groepsticket gaat fors de hoogte in, met een verhoging van 1,30 naar 1,60 euro per rit, en ook de dagpas kost vanaf nu meer. Het wordt 7,5 euro, waar dat voorheen via de applicatie 6 euro en via verkooppunten 7 euro was.

De verhogingen staan in contrast met het bus- of tramticket via de mobiele applicatie van De Lijn: het kost 1,8 euro en dat blijft ook zo. De kostprijs voor een enkele rit in voorverkoop wordt dan weer een halve euro goedkoper, tot 2,5 euro. Belangrijk om te vermelden is dat de mogelijkheid om cash te betalen op de bus of tram in de loop van dit jaar verdwijnt.

Isopix
Meer