Mamablogster Eva Tuytelaers (34) heeft 35.000 volgers: “Ik deel zeker niet alleen de perfecte plaatjes”

Met meer dan 35.000 volgers is de Antwerpse Eva Tuytelaers (34) een van de bekendste mamablogsters in ons land. Door haar eerlijke en humoristische kijk op het moederschap is zelfs een soort community rond haar profiel ontstaan, met moeders die elkaar een hart onder de riem steken. “Humor maakt het ouderschap minder zwaar”, zegt ze.

Griet Beyaert

Toen Eva in 2011 een profiel op Instagram aanmaakte, was dat niet met de bedoeling veel volgers te bereiken. “Dat was toen niet eens een ding, influencer worden. Ik had toen nog geen kinderen en zocht gewoon een manier om fragmenten uit mijn leven te delen.”

Omdat ze al sinds de beginjaren van het sociaal medium in België heel actief was, plukt ze daar vandaag nog steeds de vruchten van. “Er is een groep volgers die me al doorheen die verschillende levensfases volgen, van toen ik nog een vrijgevochten en sportieve twintiger was, tot de geëngageerde thuiswerkmama van twee die ik nu ben. Dat schept wel een band, vooral omdat ik heel open communiceer online.”

Voor de duizenden moeders die haar volgen, probeert Eva vaak boodschappen mee te geven. “Dat je als mama je gevoel mag volgen bijvoorbeeld, hoewel dat soms moeilijker is dan je denkt. Tegenwoordig staan we veel verder van ons gevoel dan vroeger. We streven naar efficiëntie en welvaart en vergeten na te denken over wat onze baby eigenlijk nodig heeft en hoe we daarop kunnen inspelen. Ik ben sinds ik moeder ben op veel dingen gebotst en veel mama’s zitten met hetzelfde gevoel. Ik wil hen inspireren om keuzes te maken, zodat ze kiezen voor wat goed is voor hen en niet per se voor wat goed is volgens de maatschappij.”

“Ik deel op Instagram ook zeker niet alleen de perfecte plaatjes. Voor veel mensen is hun account een samenraapsel van de hoogtepunten van hun leven, een opsomming van de mooiste plekken en de nieuwste outfits. Ik vind het belangrijk om ook op dagen waarop er niks is gebeurd te posten. Het leven zoals het is, met normale dingen die ook gewoon thuis gebeuren. Ik wil laten zien dat mijn huis ook rommelig is en dat we niet elk weekend uitstapjes maken. Geluk zit ook in de kleine dingen.”

(Lees verder onder de foto’s)

Potje schelden

Toch hebben sociale media volgens Eva ook negatieve kanten. “We leven in een cultuur waarin iedereen een mening heeft en op zich kan dat interessant zijn, maar veel mensen verschuilen zich achter vrije meningsuiting om eigen frustraties te uiten of een potje te schelden. Ik word soms verbaal aangevallen online, en omdat ik heel persoonlijke dingen rond onze aanpak deel, is dat natuurlijk niet fijn. ”

Haar zoontjes Hélder (3) en Mozes (1) beseffen zelf niet dat ze ‘beroemd’ zijn op het internet. “Ze komen duidelijk in beeld. Ik vind het wel belangrijk dat ze nooit poseren, de foto’s en filmpjes moeten spontaan blijven. Vaak weten ze zelf niet eens dat ik hen film. Ook voor hen kan de Instagrampagina later een fijne terugblik worden. Het is meer dan een fotoalbum, want ik vertel ook hoe ik me op dat moment voel of schrijf plezante anekdotes neer die anders misschien vergeten zouden worden. Ik let er wel op dat het nooit belachelijk is en dat ze het nooit gênant zullen vinden. Als een 3-jarige een crisis krijgt voor een koekje, dan is dat doodnormaal, maar niet iets waar ze later mee uitgelachen zullen worden. Nu Hélder en Mozes deze leeftijd hebben, werkt dit voor ons, maar evengoed pak ik het over enkele jaren helemaal anders aan. Als ze over enkele jaren niet meer in beeld willen komen, dan is dat zo.”

Kristof Hoefkens

Haar man Kristof Hoefkens is ook actief op Instagram en heeft als @kristofhoefkens bijna 19.000 volgers. “Hij begrijpt dus ook wat ik doe en heeft er respect voor. Soms zijn we ook elkaars klankbord voor we iets posten. Er kruipt veel tijd en energie in en dan is het fijn dat iemand die dicht bij je staat ziet hoe het is en wat het inhoudt.”

Toch heeft het koppel ook een privéleven dat niet online komt. “Het is niet omdat ik persoonlijke dingen deel, dat ik alles deel. Sommige dingen blijven privé. Een discussie met Kristof zet ik niet op Instagram. Als een van de kindjes veel verdriet heeft, ga ik hem troosten en leg ik mijn gsm weg. Wat ik wel doe, is de lessen die ik eruit getrokken heb delen. Hélder heeft als pasgeboren baby een ingrijpende hartoperatie gehad. Ik was toen absoluut niet bezig met sociale media en was tien dagen offline. Ik wilde eerst zeker zijn dat de operatie voorbij was en dat het weer de goeie kant op ging. Dat ik weer de controle had over wat er aan het gebeuren was. Het voelde niet juist om foto’s te delen wanneer mijn kind nog voor zijn leven aan het vechten was. Erna vond ik het wel relevant om over die gebeurtenis te praten, omdat het onze hele gezinssituatie mee gevormd heeft. Ik heb zo veel schrik gehad om Hélder te verliezen dat ik hem nadien ook moeilijk uit handen kon geven. Hij had ook zoveel meegemaakt en te verwerken en dus werd het mijn absolute prioriteit om er helemaal voor hem te zijn tijdens die eerste cruciale levensjaren. Ik ben daarom ook thuiswerkmoeder geworden. Ook het feit dat hij een huilbaby was, kwam voort uit die operatie. Het verklaart waarom ik sommige dingen op mijn manier aanpak.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER