© dba

Helft Vlamingen wil nieuwe verkiezingen: vier op de tien leggen schuld voor crisis bij N-VA

De helft van de Vlamingen wil dat er nieuwe federale verkiezingen komen. Dat blijkt uit een peiling van Het Nieuwsblad bij 1.800 Belgen. Gevraagd naar de schuldigen voor de huidige politieke situatie wijzen vier op de tien Vlamingen naar N-VA, drie op de tien naar PS.

mvdr

Ter vergelijking: in Brussel is slechts 37% voorstander van nieuwe verkiezingen, in Wallonië maar een op de drie. De Gentse politicoloog Carl Devos is verbaasd dat zo veel Vlamingen bereid zijn om opnieuw te gaan stemmen. “We hebben al verkiezingen gehad in oktober 2018 en mei 2019 en in de Wetstraat leeft toch het idee dat mensen dat niet graag doen. Deze peiling wijst erop dat de verontwaardiging of de ontgoocheling zo groot is dat zelfs opnieuw gaan stemmen geen obstakel meer is.”

En Franstalig België dan? “Het doembeeld van een nog rechtser Vlaanderen versus een links Wallonië leidt er tot meer angst dan hier.”

(Lees verder onder de grafiek die u hier in groter formaat kan bekijken)

© RR

Schuldig

In de door Ipsos uitgevoerde peiling werd ook gevraagd welke partij de grootste schuldige is voor de politieke crisis. Aan beide kanten van de taalgrens wijzen vier op de tien daarvoor verrassend genoeg naar N-VA. Dat is een pak meer dan de PS, die voor drie op de tien Vlamingen de meeste schuld treft. In Wallonië wijst een op de vier Paul Magnette met de vinger.

“Erg verrassend”, vindt Carl Devos het oordeel over N-VA. “Ik vind er ook geen logische verklaring voor. Het is toch niet dat N-VA de boel blokkeert of verrassende eisen op tafel legt? Ze hebben ook altijd een consequente houding aangenomen.”

Slechts 4% schuift de zwartepiet naar CD&V. “Ook al staat die partij al langer op de rem en heeft ze zich voorlopig nog vastgeklonken aan N-VA”, zegt Devos. “Het zegt iets over hoe men naar de formatie kijkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER