Direct naar artikelinhoud
Koningshuis

Moeder van Delphine Boël: ‘Mededeling van koning Albert was slag in het gezicht van mijn dochter’

Sybille de Sélys Longchamps, de moeder van Delphine Boël.Beeld Vier

Sybille de Sélys Longchamps, de moeder van Delphine Boël, reageert zwaar ontgoocheld op de mededeling waarin koning Albert II erkent dat hij de biologische vader is van Boël. ‘Een slag in het gezicht van mijn dochter’,  zegt ze in de kranten van Sudpresse.

en

Albert II maakte maandag bekend dat DNA-onderzoek had uitgewezen dat hij de biologische vader is van Boël. Daarnaast liet hij weten dat hij niet langer zou betwisten dat hij de wettelijke vader is. “Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren”, luidde het. 

Zo wees Albert II erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in “familiale, sociale of educatieve beslissingen” over haar en dat hij “steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader”.

Sybille de Sélys Longchamps (78) legt uit in het telefoongesprek met Supresse uit dat ze een kort bericht kreeg die waarschuwde voor de inhoud van het officiële communiqué van koning Albert II. Ze was twee dagen eerder naar België teruggekeerd. “De houding komt mij onmenselijk over”, zegt Sybille over die mededeling.

“Het persbericht was een slag in het gezicht van mijn dochter”, klinkt het bitter. “Het is de negende of tiende keer dat Albert Delphine figuurlijk raakt”, aldus de moeder nog. “Ik wilde graag psychiater worden, maar mijn ouders wilden dat niet.” Volgens haar zouden die studies geholpen hebben om “mensen beter te begrijpen”.

“De wonden zullen nooit genezen. Delphine is een opzij geduwd kind dat moest strijden om erkend te worden”, aldus Sybille die in het telefoongesprek met Sudpress ook naar de voorpagina van Paris Match verwees. Het Franse weekblad wijdt deze week 20 pagina’s aan de affaire. “Kijk naar de foto van Delphine. Ze is een trieste vrouw. Haar gezicht laat zien dat ze diep geraakt is en dat is onvermijdelijk door de manier waarop ze werd behandeld.”

‘De enige die voor Delphine zorgde’

Toch probeert de moeder van Delphine “omstandigheden te vinden om het hem (koning Albert II, nvdr) niet kwalijk te nemen”. “Hij heeft een erg moeilijke kindertijd gehad. Hij heeft zijn moeder nooit gekend. Dat is een gemis”, klinkt het nog.

Of de vraag of de koning meehielp bij de opvoeding van zijn dochter, antwoordt ze dat zij “de enige was die voor Delphine zorgde”. “Ik had de voogdij en was diegene die de beslissingen nam. Alleen...” Ze herinnert zich één keer dat Albert “het initiatief nam” als vader. Dat was toen Delphine 15 jaar was en Albert merkte dat ze een botafwijking bij haar oor had. Volgens Sybille heeft Albert er toen voor gezorgd dat een medische ingreep kon gebeuren. “Anders zou ze een misvorming aan haar kaak hebben gehad.”

Video wordt geladen...