België riskeert importtaksen op 7 miljard euro aan producten bij harde brexit

Als er niet binnen het jaar een handelsdeal wordt bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, legt dat laatste land tarieven op aan de EU. Voor alle Europese landen samen komen er taksen op 47 miljard euro aan producten, voor België is dat 7 miljard.

Na veel vijven en zessen is het zover. De brexit is een feit. Maar het einde is nog niet meteen in zicht. Eigenlijk begint het nog maar net. De Britse en Europese onderhandelaars krijgen nu een jaar de tijd om over de modaliteiten te onderhandelen. Zolang blijft het VK nog in de douane-unie.

De belangrijkste vraag is hoe de handel in de toekomst zal verlopen. De Britse premier Boris Johnson gaf al aan dat hij een snelle oplossing wil met een tarief- en quotavrije handelszone. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei echter al dat het zo goed als onmogelijk is om tegen het einde van het jaar een goede deal op zak te hebben.

Autosector

Vorig jaar stelde het VK een lijst op met taksen in het geval van mislukte onderhandelingen. Het persagentschap Bloomberg kon die inkijken. In totaal zouden Britse invoerders dan op 47 miljard euro aan Europese producten taksen moeten betalen. Duitsland krijgt met 19 miljard het grootste gedeelte, door zijn grote autosector, maar België moet met 7 miljard niet onderdoen.

De sector die het hardste getroffen wordt, is de autosector. Die wordt maar liefst belast op 38 miljard euro aan goederen, of 80 procent van het geheel. Dat is de belangrijkste reden waarom Duitsland zo hard geraakt wordt. Het land vervoert elk jaar 17,5 miljard euro aan auto’s naar het VK.

Maar ook alle andere lidstaten hebben er last van. Auto’s en onderdelen maken een heel groot deel uit van de handel. De belastingen schommelen tussen 10 en 16 procent.

In september riepen al 23 auto-organisaties op om snel een deal te maken waarin de huidige voorwaarden blijven bestaan. ‘Mislukte onderhandelingen zullen leiden tot een aardverschuiving in de handelsvoorwaarden met miljarden euro’s aan tarieven, wat de consument naar alle waarschijnlijkheid niet ten goede komt’, klonk het.

Andere sectoren die sterk geraakt worden zijn de mode- en de voedingssector.

Op de meeste producten in de lijst staat een vlaktaks, bijvoorbeeld 24 procent op voorgemaakte tonijn of 12 procent op jassen. Maar sommige worden ook getarifeerd op gewicht. Zo kost ruwe rietsuiker 34 euro aan taksen per 100 gram.

En een derde optie is er op landbouwproducten. Die worden pas belast als er een bepaald jaarlijks of kwartaalquotum is bereikt.

Grote importeur

De EU maakte de voorbije vijf jaar bijna 47 procent uit van de totale export van het VK en ze is de grootste bron van import voor het land. Meer dan de helft van goederen die het land binnenkwamen sinds 2013 kwam uit de EU. Voor de EU was dat maar 6 procent van haar totale export.

Ons land exporteert vooral diamanten, auto-onderdelen en chemische en medische producten naar het VK. Het is onze vierde grootste handelspartner.

Meer