© vrt

Moeder van Tine Nys in coma na hartstilstand

Kathleen, de mama van Tine Nys, heeft vrijdag, na een felbesproken euthanasieproces, een hartstilstand gekregen. Ze wordt in een kunstmatige coma gehouden. Dat bevestigt Joris Van Cauter, advocaat van de familie.

phu,lto

“In assisen mag alles. Moeder Tine Nys in kunstmatige coma na hartstilstand. #collateraldamage.” Advocaat Van Cauter maakte het tragische nieuws zaterdagmiddag via Twitter wereldkundig. Hij bevestigt het nieuws aan onze redactie.

“De mama kampt al enige tijd met cardiovasculaire problemen en moest daarom tijdens de eerste procesweek een dringende medische ingreep ondergaan. Die is succesvol verlopen, waarna ze thuis aan haar revalidatie kon beginnen. Getuigen op het proces waarin de euthanasie van haar dochter Tine centraal stond, was geen optie. Ook haar man was om die reden geregeld afwezig om voor haar te zorgen. De afgelopen dagen is ze echter opnieuw gehospitaliseerd. Vrijdag, juist na afloop van het proces, heeft ze dan een hartstilstand gekregen. We kunnen enkel hopen dat ze het haalt.”

“Vuile was van de familie werd kern van de zaak”

Of er een oorzakelijk verband is met de heftige assisenzaak, wil hij niet expliciet gezegd hebben. “Toeval? Ik ben geen hartspecialist. Ik stel alleen vast dat er de voorbije weken een hele hoop onnodige bagger over die familie is uitgestort. Dit moest een proces worden waarin de vraag centraal stond of de euthanasie volgens het boekje was verlopen, quid non. Maar het is een proces geworden waarin sommigen het nodig vonden om de vuile was van die familie als kern van de zaak te beschouwen. Dat zoiets bijzonder hard is overgekomen bij de hele familie staat buiten kijf.”

“Als moeder wil je niet dat zoiets over je dochter publiekelijk wordt gezegd. Je mag ook niet vergeten dat die familie al tien jaar door een heel intense periode gaat. Sinds de dood van Tine zitten die mensen op een emotionele rollercoaster. Eigenlijk is het op sociaal, medisch en juridisch vlak ongehoord en onmenselijk wat ze hebben moeten doorstaan. We kunnen nu enkel hopen dat het goedkomt met de mama.”

Vrijspraak

De voorbije weken stond de advocaat de familie Nys bij tijdens het assisenproces dat draaide rond de euthanasie van Tine (38). In 2010 kreeg Tine euthanasie voor psychisch lijden, maar volgens haar familie werd die euthanasie niet naar behoren uitgevoerd en was de arts niet goed voorbereid. Uiteindelijk werden donderdagnacht de drie betrokken artsen, Lieven Thienpont, Joris Van Hove en Frank De Greef vrijgesproken na urenlang beraad van de assisenjury.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER