Om de negentien minuten een goal: Haaland dendert voort bij Dortmund en zet Witsel in de schaduw

Erling Braut Haaland blijft de voetbalwereld verbazen. De Noorse spits scoorde zaterdagnamiddag opnieuw twee keer voor zijn nieuwe club Borussia Dortmund en zit na amper drie wedstrijden aan zeven doelpunten. Goed voor een waanzinnig gemiddelde van een doelpunt om de negentien minuten. Axel Witsel scoorde de 4-0 in de 5-0 zege van de Borussen tegen Union Berlin.

Laurens Van Heuverswijn

Bij Borussia lopen er dezer dagen enkele fantastische voetballers rond. Onze landgenoot Thorgan Hazard is er eentje van, maar ook hij moet nu de schijnwerpers laten aan dat negentienjarige fenomeen uit Noorwegen. De groot opgeschoten spits opende zijn bilan bij Dortmund met een geweldige hattrick tegen Augsburg en prikte ook twee keer raak tegen FC Köln vorige week. Union Berlin wachtte zaterdag als volgende tegenstander om op te peuzelen. Eerst scoorde Jadon Sancho - nog zo’n tiener met een geweldig potentieel - de 1-0.

Vijf minuten later trapte de negentienjarige Håland voor doel een voorzet van Brandt feilloos tegen de netten. Het was zijn zesde goal in amper 77 minuten speeltijd voor Dortmund.

Na rust scoorden ook Reus (68.), vanop de stip na een penaltyfout op Håland, en Witsel (70.) nog. De Rode Duivel rondde een assist van Sancho knap af.

Het slotwoord was opnieuw voor Håland, die de forfaitscore op het bord zette.

Sinds Haaland in Dortmund neerstreek scoren de troepen van Lucien Favre aan de lopende band. Drie wedstrijden op rij scoorden ze vijf doelpunten. Na drie tegendoelpunten en ééntje vorige week houden ze nu voor het eerst sinds het Haaland-tijdperk de nul.

Dortmund klimt door de zege naar een voorlopige derde plaats met 39 punten. De nieuwe koploper in Duitsland is (voorlopig) Bayern München. De Rekordmeister won makkelijk met 1-3 bij Mainz en springt zo over RB Leipzig, dat later zaterdag (om 18u30) nog de topper van de speeldag afwerkt tegen Borussia Mönchengladbach. Door goals van Lewandowski (8.), Müller (14.) en Thiago (26.) hing Mainz al snel in de touwen. St. Juste (45.) kon op slag van rust tegenscoren. Na de pauze bleef de 1-3 op het bord staan. Bayern won zijn zes laatste competitiewedstrijden.

RB Leipzig verspeelt de leidersplaats na puntendeling tegen Mönchengladbach

RB Leipzig heeft zaterdag zijn koppositie in de Bundesliga moeten afstaan aan Bayern München. Die Roten Bullen speelden in de topper van de twintigste speeldag 2-2 gelijk tegen Borussia Mönchengladbach. Bayern München won eerder op de dag al met 1-3 bij Mainz.

Leipzig kwam tegen Gladbach voor rust op een dubbele achterstand. Plea (24.) en Hofmann (35.) waren de boemannen. Na de pauze kon Schick (50.) de aansluitingstreffer scoren na een blunder van Gladbach-doelman Sommer. De thuisploeg rook bloed en en de bezoekers moesten na dom protest van doelpuntenmaker Plea, die op het uur in één minuut twee maal geel kreeg voor protesteren, het laatste halfuur met een man minder voort. Nkunku kon uiteindelijk een minuut voor tijd gelijkmaken met een schicht. Daar bleef het bij. Eindstand: 2-2.

© Robert Michael/dpa-Zentralbild/d

Leipzig zakt in de tussenstand naar de tweede plaats, op één punt van Bayern. Borussia Mönchengladbach ziet Dortmund, dat eerder op de dag met 5-0 won van Union Berlin, naast zich komen op de derde plaats.