Financiële blog ZeroHedge verbannen van Twitter

Twitter heeft het account van ZeroHedge, een razend populaire blog voor financiële informatie, gesloten. De reden: een bericht over het coronavirus dat volgens Twitter de regels schond.

Met meer dan 670.000 volgers op Twitter is ZeroHedge een invloedrijke stem op de financiële markten. De tegendraadse anonieme blog, die wellicht gerund wordt door een handvol ex-beurshandelaars, staat bekend om zijn cynische toon en snelle berichtgeving. De artikels worden ondertekend met Tyler Durden, een personage uit de cultfilm Fight Club.

Coronavirus

In het artikel ‘Is dit de man achter de wereldwijde coronavirus-pandemie?’ geeft ZeroHedge argumenten voor de theorie dat het coronavirus niet ontstaan is op de vismarkt van Wuhan, maar aan het staatsgeleide Institute of Virology in dezelfde Chinese stad. Dat onderzoekscentrum gebruikt onder meer vleermuizen in onderzoek naar biowapens.

De blog publiceerde onder meer een foto en de contactgegevens van een wetenschapper die aan de basis kan liggen van het virus. Het zijn vooral die elementen die volgens Twitter niet door de beugel kunnen, omdat de wetenschapper dan mikpunt kan worden van een massale online pestcampagne.

ZeroHedge zoekt wel vaker de grenzen van de politieke correctheid op, maar deze keer vond Twitter dat een grens overschreden werd. Het sociale medium schort het account op wegens schending van de regels over nepnieuws en desinformatie.

Er ontstond vrij snel een tegenbeweging, via de hashtag #freezerohedge.

Meer