Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

Bart De Wever ziet ‘symbolische datum’ in mei: ‘Roep naar nieuwe verkiezingen dan wellicht onvermijdelijk’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Tim Coppens

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in mei een “symbolische datum” om conclusies te trekken in de federale regeringsvorming. “Dan is de roep naar nieuwe verkiezingen wellicht onvermijdelijk”, zei hij deze voormiddag in de marge van de opening van de nieuwe studio van VTM Nieuws in Antwerpen.

en

De Wever sprak op de redactie van News City in Antwerpen voor het eerst over de opdracht die de koning vrijdag aan CD&V-kopstuk Koen Geens gaf. De Wever heeft al met Geens gesproken, gaf hij aan.

Lees nu

VTM Nieuws verhuist naar Antwerpen: ‘We nemen onze tijd voor een nieuwe hoofdredacteur’

 “Hij heeft onmiddellijk het werk aangevat”, aldus De Wever. “Er wordt mij verzekerd dat het plan A is om een paars-gele coalitie te maken. We zullen zien of dat ook waargemaakt kan worden.”

Over de verrassende zet van koning Filip om Geens het veld in te sturen, zegt De Wever dat die “haaks staat op de traditie dat het paleis eerst een grote consensus zoekt”. “Het paleis neemt hier een risico, maar het blad is omgedraaid en we gaan samenwerken met meneer Geens.”

De Wever geeft toe dat hij vrijdag in Brussel klaar stond om naar het Paleis te vertrekken. Hij had het niet onlogisch gevonden mocht de koning hem met een opdracht het veld in hebben gestuurd. Uit gesprekken met andere voorzitters had De Wever ook opgemaakt dat hij aan zet zou komen. “Maar het is nu anders gelopen”.

Deadline

Hoe lang mag het nog duren? “Een deadline werkt tegen u als je er een stelt”, reageert De Wever, om er vervolgens toch min of meer een te stellen. “In mei zijn we een jaar na de verkiezingen. Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen. Dan wordt het wellicht onvermijdelijk dat een roep naar nieuwe verkiezingen luider klinkt.”

“Als ze er komen, zal het wellicht voor de zomer zijn”, aldus De Wever. “Mei lijkt mij een symbolische datum om te concluderen of er iets in zicht is. Zo nee, dan komt er waarschijnlijk ook niets.”

Ziet De Wever zelf een akkoord met de PS uit de bus komen? De Franstalige socialisten hebben al langer duidelijk gemaakt dat ze daar niet in geloven. “Panta rhei”, citeert hij uit het Grieks. “Alles stroomt, dat wil zeggen dat een akkoord met de PS theoretisch mogelijk is.” Om er meteen aan toe te voegen dat het speelveld bijzonder moeilijk ligt. “Het is niet ondenkbaar. Er zijn misschien raakvlakken, maar dat zijn dan misschien breekpunten voor anderen.” Met dat laatste doelt de N-VA-voorzitter mogelijks op de MR, die zich toe nu toe onwrikbaar opstelde op communautair vlak.

Confederalisme

De Wever blijft erbij dat het confederalisme de gepaste oplossing biedt. Maar daar heb je een tweederdemeerderheid voor nodig en een meerderheid in elke taalrol. “Die hebben we niet. Dus theoretisch is het confederalisme heel juist, maar operationaliseerbaar is het niet”, aldus De Wever, die herhaalt dat hij eerder evolutie dan revolutie predikt. “Ik wil geen onverantwoorde risico’s nemen met de welvaart”.