© BELGA

DISCUSSIE. Steeds meer Belgen kopen extra vakantiedagen: wat vind jij van dit systeem?

Als ze er de kans toe krijgen, koopt ongeveer één op de zeven werknemers extra vakantiedagen via een zogenaamd flexplan. Vaak een dag of zes, en lang niet alleen om voor de kinderen te zorgen. “Andere systemen als tijdskrediet zijn afgekalfd, maar toch is er een grote groep die nood heeft aan een aanvullend verlofsysteem”, zegt Katrien Nijs van Attentia.

LEES OOK: Steeds meer Belgen kopen extra vakantiedagen: “Gevoel van stress is gestegen”

Nochtans zijn we met gemiddeld 25 dagen verlof per jaar niet slecht bedeeld in België. “Maar het stressgehalte op de werkvloer is gestegen, of werknemers hebben toch dat gevoel. Ze hebben alleszins meer aandacht dan vroeger voor een betere balans tussen werk en privé”, zegt Nijs.

Wat de praktische implicaties zijn van al die ‘gekochte’ verlofdagen, is nog niet duidelijk. Als pakweg één vijfde van het personeel vijf tot tien dagen extra verlof neemt op een jaar, dreigt dat er dan niet voor te zorgen dat die bedrijven mensen moeten aanwerven om die gaten te vullen?

Wat vind jij van de mogelijkheid om extra vakantiedagen aan te kopen? Heb jij dat gedaan? Waarom wel/niet? En zorgt dat voor meer werkdruk bij jou?

Discussieer mee via onderstaand invulformulier. Een aantal reacties wordt dinsdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER