Direct naar artikelinhoud
NederlandUpdate

Thierry Baudet over ‘Marokkanen-incident’ op trein: ‘Te haastig en te stevig getweet’

De Nederlandse politicus Thierry Baudet, leider van de radicaal-rechtse partij Forum voor Democratie.Beeld ANP

‘Marokkanen vallen (Nederlandse) vrouwen lastig in de trein’. Een betere reclame voor zijn anti-immigratie-agenda had de Nederlandse politicus Thierry Baudet zich niet kunnen wensen. Alleen, de vermeende aanslag op de eerbaarheid van zijn vriendinnen is helemaal niet gebeurd. In een verklaring heeft Baudet laten optekenen dat hij ‘te snel en te stevig’ heeft gereageerd.

, en

De leider van de partij Forum voor Democratie postte vrijdagavond deze tweet: “Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein. Aangifte doen natuurlijk volstrekt zinloos. Oh lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders! Stem nou toch eindelijk voor verandering. Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land! #FVD”.

Twitter bericht wordt geladen...

Op Instagram plaatste hij dezelfde boodschap, vergezeld van een foto van twee mannen in parka die door een Sprinter-trein lopen. Ze zijn van achteren gefotografeerd, dus of ze buitenlandse wortels hebben is niet goed te zien.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@thierry_baudet) op

Op Twitter trokken mensen het relaas al meteen in twijfel. “Hoe weet men dat het Marokkanen waren? Zwaaiden ze met hun Marokkaanse paspoorten?” En: ‘Raar....geen aangifte doen, maar wel de paspoorten van de daders controleren.’ Ook Baudets toon viel bij sommigen niet in goede aarde: ‘‘Oh lieve kinderlijk naïeve Nederlanders!’ En daarmee schoffeer je dus even heel Nederland. De grote leider weet wel wat goed voor jullie is.’

Zaterdag gaven twee getuigen een heel andere lezing van wat er in de trein gebeurde. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het ‘incident’ zich vrijdagavond rond kwart voor negen voordeed in de trein van Weesp naar Amsterdam.

Volgens de getuigen, een medepassagier en een NS-medewerker, wilden de vriendinnen hun vervoersbewijzen niet laten zien toen de controleurs van de NS daarom vroegen. De controleurs, drie NS-medewerkers en een politieagent, waren niet in uniform. De NS schrijft op zijn website: “Acties ‘in burger’ hebben vooral als doel zwartrijders te pakken en zo de sociale veiligheid op en rond het spoor te vergroten. Deze reizigers letten meestal scherp op waar het geüniformeerd personeel instapt en zijn behendig in het ontlopen van controle. En juist zwartrijders zijn eerder agressief als ze door een ‘gewone’ conducteur in uniform worden betrapt.”

Dat er controleurs in burger langs zouden komen, was vlak voor het ‘incident’ in de trein omgeroepen, zegt getuige ‘lians.an’ op Instagram. Baudets vriendinnen werkten niet mee aan de kaartjescontrole omdat ze niet geloofden dat de mannen in burger NS-controleurs waren, ook niet toen deze zich legitimeerden. Pas nadat de politieagent zich ermee bemoeide, werkten de vrouwen mee. De controleurs waren volgens ‘lians.an’ ook niet allemaal van Marokkaanse origine.

Twitter bericht wordt geladen...

Een van de drie NS-controleurs zegt op Instagram tegen Baudet: “Ik vind het bijzonder dat jij dit gebruikt om ‘het Marokkaanse volk’ zwart te maken. Ik en mijn collega zijn geboren en getogen in Nederland. Mijn moeder is geboren in Friesland en mijn vader in Drenthe.” 

“Te haastig en te stevig getweet”

In een reactie laat Baudet weten dat hij “te snel en te stevig” een bericht op Twitter geplaatst heeft over de vermeende intimidatie van twee vriendinnen in een trein.

Baudet geeft toe dat hij “de kwestie te haastig in een bredere politieke context” heeft getrokken.

“De context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren. Uiteraard heb ik niemand willen beschuldigen die geen blaam treft. Dit heb ik de NS inmiddels ook laten weten.”

Het spoorbedrijf zelf laat in een reactie weten “pal achter de handelswijze van onze collega’s en de betrokken politieagent” te staan. “We laten de beschrijving van wat zich heeft voorgedaan in de trein geheel voor zijn rekening.”

De vrouwen hadden Baudet verteld dat er door de controleurs “meermaals wapengerei was getoond”, maar de NS benadrukt dat controleurs “geen wapengerei hebben. Daartoe zijn ze niet bevoegd. Er is later wel een agent in burger bij gehaald”.

Baudet blijft erbij dat de vrouwen zich geïntimideerd en lastiggevallen voelden. De legitimatie van de controleurs “bevreemdde de vrouwen”, omdat die er afwijkend zou hebben uitgezien.

“Dat gaf de vrouwen weinig vertrouwen. Toen ze dat kenbaar maakten, werd gedreigd ‘hen mee te nemen’. Van de-escalatie van de zijde van het personeel was volgens hen geen sprake.” Het NS-personeel zou na de controle “op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen” hebben gehangen. “De vrouwen in kwestie hebben zich zowel het restant van de treinreis, als na het uitstappen zeer onveilig gevoeld. Ernstig overstuur hebben ze mij over de kwestie verteld en dat heeft me geraakt.”