Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Fiscus viseert gratis drankbonnetjes sportclubs: risico op grote boetes

Fiscus viseert gratis drankbonnetjes sportclubs: risico op grote boetes
Beeld Wannes Nimmegeers

Voetbalclub Duffel heeft een zware boete gekregen omdat het een fout maakte tegen de btw-regels op gratis drankbonnetjes. Ook bij andere clubs is het soms moeilijk om het bos door de fiscale bomen te blijven zien. 

Een gratis drankbonnetje na de match. Voor spelers in alle sporten lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Maar waar de spelers niet bij stilstaan, is dat er achter die gratis bonnetjes ook weer fiscale regels zitten. 

FC Duffel liep bij een belastingcontrole tegen de lamp en heeft -–onder meer door de bonnetjes – een boete moeten slikken van tienduizenden euro’s, schrijft De Standaard. “Bovendien heeft een van onze hoofdsponsors zijn facturen niet betaald”, zegt voorzitter Denis Raveschot. “We trekken nu naar de rechtbank om de boete aan te vechten, want wij zitten met de handen in het haar.”

Btw

De fout van Duffel komt erop neer dat ze de btw bij de aankoop van de drank niet mocht aftrekken, als ze die later gratis met bonnetjes ging uitdelen. Vorig jaar zijn trouwens ook een pak andere clubs op de bon geslingerd. Voor alle sporten hebben 133 clubs een btw-controle gekregen. Bij 85 clubs gaf de fiscus een boete, 32 daarvan waren voetbalclubs. 

Omdat de administratie zo complex is, biedt de Vlaamse Sportfederatie al tien jaar bestuurlijke begeleiding aan via het Dynamo Project. “Ik denk dat veel clubs onbewust een risico lopen", zegt Pieter Hoof van de Vlaamse Sportfederatie. “Als je er niet voor geschoold bent, is dit een zeer ingewikkelde materie. De mate van professionaliteit die van clubs gevraagd wordt, stijgt altijd maar.” 

Ook voor drankbonnetjes blijken de regels nog niet zo simpel. De club moet bij de aankoop van de drank zo al weten of het de flesjes gratis zal kunnen uitdelen of verkopen om te bepalen of het de btw kan aftrekken. Dan is er volgens de fiscus ook nog eens een verschil of de spelers het drankje in de kantine opdrinken of meenemen naar de kleedkamer. Dat moet op een andere manier aangegeven worden voor de belastingen. 

Fiscaal labyrint

Ook sportjournalist Tom Boudeweel, die actief is in het bestuur van Hogerop Kalken, kan meepraten over het fiscale labyrint. “Dat geldt ook voor het eten”, zegt Boudeweel. “Sinds een nieuwe wet van 2018 moet je 6 procent btw rekenen als je in de kantine enkel kan staan om het voedsel op te eten. En 12 procent als je kan zitten.” 

Voor Boudeweel geeft de boete bij Duffel dan ook een dubbel gevoel. Natuurlijk moet iedereen zich volgens hem aan de regels houden, maar hij kent nog clubs die boetes van duizenden euro’s hebben gekregen. “Daardoor krijg je de indruk dat er een klopjacht is. Alles staat of valt met een goede boekhouder maar ik kan me voorstellen dat veel clubs die niet hebben.”

En de boetes komen dan ook nog eens in een context waarin veel amateurclubs het al bijzonder moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Onlangs verschenen er zo ook onheilsberichten over ASV Geel. De club  moet nu door zijn ‘financiële toestand’ de volledige technische staf en alle spelers laten vertrekken. 

Vrijwilligers 

Boudeweel vraagt zich al langer af of het economische model achter het amateurvoetbal eigenlijk nog wel houdbaar is. Zelfs de amateurclubs moeten hun spelers al contracten betalen, sponsors aantrekken, en dan hopen dat hun eetfestijnen ook nog wat opbrengen. “Bij Kalken zijn er twee eerste ploegen actief en 200 jeugdspelers”, zegt Boudeweel. “Dat is dan eigenlijk al een kmo.” 

Met dat verschil dat een voetbalclub nog altijd geen bedrijf is, maar een vereniging die het moet hebben van vrijwilligers. Onlangs moest derdeprovincialer SK Zandbergen de stekker eruit trekken, omdat ze geen vrijwilligers meer vonden. “De vrijwilligers doen de club draaien, maar lopen dan ook nog eens een financieel risico als de club een boete zou krijgen”, zegt Boudeweel. “Dan denk je toch: wie wil er dat nu nog doen?” 

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft de administratie intussen gevraagd na te gaan hoe de btw-problematiek bij sportclubs “op een redelijke manier” kan worden opgelost. Hij heeft de FOD Financiën ook gesuggereerd met de sportfederaties rond de tafel te gaan zitten en de clubs actief te informeren over hun fiscale verplichtingen.