Direct naar artikelinhoud
Tafelschuimster

Eindelijk wint ‘tafelschuimster’ Nadine W. een rechtszaak

Nadine W. kreeg een celstraf van zeven jaar. De rechter deed daar nu zes maanden van af.Beeld Palix

Met meer dan 7 jaar gevangenisstraf is de ‘beruchte tafelschuimster’ Nadine W. net zo zwaar gestraft als de meeste serieverkrachters of IS-strijders. Maandag boekte ze voor het eerst een succesje in de rechtszaal. Een Brugse rechter deed er 6 maanden van af.

De agenda van de Gentse advocaat Peter Gonnissen staat al maandenlang vol met pleit- en verdictdata voor de ietwat bijzondere zaak van zijn cliënte Nadine W. (49). Meer dan 120 keer liet zij zich in een West- of Oost-Vlaams restaurant een of twee porties kaaskroketten, croque-monsieur of pasta voorschotelen, waarna ze tegen de ober zei dat ze niet kon betalen. Werd de politie erbij gehaald, dan liet ze zich willoos afvoeren. De volgende dag ging ze opnieuw ergens gratis tafelen.

Nadat enkele horeca-uitbaters in Blankenberge haar als “schrik van de horeca” onder de aandacht van de media brachten, werd W. op 16 juli gearresteerd. De parketten in Brugge, Kortrijk en Gent splitsen de aanklachten op en vorderden telkens 6 maanden cel.

Nadine W. zit nu aan meer dan 7 jaar effectieve gevangenisstraf. Haar detentiefiche vermeldt categorie 32, wat staat voor ‘plus 7 tot 10 jaar correctioneel veroordeeld’. In categorie 32 zitten vooral serieverkrachters, IS-strijders of mensen die een moordpoging zagen mislukken. Ook Raf Aquino, in Hasselt in 2016 veroordeeld tot 10 jaar cel voor het opzetten van cocaïnetransporten, zit in dezelfde categorie als Nadine W.

‘Maarten ging betalen’

Nadine W. verblijft nu exact 200 dagen in de gevangenis van Brugge. Daar werd ze in december onderzocht door gerechtspsychiater Dirk Steemans en forensisch psycholoog Jurgen Nys. Zij oordeelden, zoals haar zus in september al aangaf in een gesprek met De Morgen, dat W. aan een geestesstoornis lijdt en dient te worden beschouwd als ontoerekeningsvatbaar.

Ook Nadine W. kreeg het in deze krant verschenen portret van haar onder ogen en gaf haar zus meer uitleg.

Peter Gonnissen: “We vroegen haar hoe het kwam dat ze zo vaak dubbele porties had besteld. Opeens zei ze: ‘Maarten ging komen. Ik bestelde alvast voor Maarten en mezelf. Maarten ging betalen.’ Wij veronderstellen dat deze Maarten haar ex is, die om het leven kwam bij een verkeersongeval. Dit tekende haar zwaar, boven op de mentale problemen die ze al had. Ze kreeg ook ooit een miskraam.”

Volgens haar zus lijdt W. al sinds haar dertiende aan psychoses. Die zijn volgens haar te behandelen met medicatie, “maar als er niemand is om erop toe te zien dat ze die neemt, glijdt Nadine snel weer weg”.

Opschorting

Maandag moest een strafrechter in Brugge oordelen over een rekening van 19,50 euro in een eetcafé in De Haan en een van 37,80 euro in een Aziatisch restaurant in Oostende. W. werd hiervoor op 17 juni bij verstek veroordeeld tot 6 maanden cel en 8.000 euro boete. Nu gunde de strafrechter haar opschorting van straf.

Het vonnis: “De rechtbank houdt rekening met de psychische problematiek van de beklaagde. Bovendien zou toepassing van een sanctie buiten verhouding zijn met de gepleegde feiten en een onbillijke stigmatisering met zich meebrengen.”

Gonnissen verdedigt Nadine W. – hoe kan het anders – pro Deo. Hij en haar familie zijn opgetogen over de uitspraak en hopen dat er nog meer veroordelingen worden opgeschort.

Dinsdag staat W. alweer in Brugge terecht in een verzetsprocedure. Donderdag volgt er nog één, volgende week donderdag zijn er nog twee gepland. Op 4 maart moet W. verschijnen voor het hof van beroep in Gent. Als de logica van het maandag gevelde verdict wordt gevolgd kan 7 jaar worden teruggebracht tot ongeveer 2. “Het belangrijkste is dat er voor het eerst iets van de teller afgaat in plaats van dat er iets bijkomt”, zegt Gonnissen.

De meeste van de 120 onbetaalde rekeningen schommelden rond de 20 à 30 euro. Het totaalbedrag ligt rond de 3.500 euro. Dat maakt dat W. voor elke onbetaalde 17,5 euro een dag in de gevangenis heeft doorgebracht.