Direct naar artikelinhoud
AnalyseFormatie

De Wever zet nog wat meer druk op de ketel

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Eric de Mildt

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft de slabakkende regeringsonderhandelingen nog tot mei. ‘Dan wordt de roep om nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.’ Het verhoogt de druk op koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V), maar haalt het ook iets uit?

en

Op 26 mei zitten we een jaar na de verkiezingen. “Een symbolische datum”, zo schatte De Wever vandaag in voor de camera van VTM. “Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen. Dan wordt de roep naar nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. Als ze er komen, zal het wellicht voor de zomer zijn.” 

Door een officieuze deadline naar voor te schuiven, verhoogt De Wever de druk op de onderhandelaars. De situatie zit momenteel compleet geblokkeerd. Begin vorige week sprak PS-voorzitter Paul Magnette een duidelijk veto uit om een regering te vormen met N-VA. Maar het enige alternatief, paars-groen aangevuld met CD&V, is onaanvaardbaar voor de christendemocraten. Zij willen N-VA er absoluut bij.

Infarct

De opdracht van twee informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) liep stuk. Vrijdag stelde koning Filip CD&V-vicepremier Koen Geens aan om de onderhandelingen alsnog recht te trekken, met de moed der wanhoop. “De aders zijn aan het dichtslibben”, analyseert een prominente N-VA’er. “Een infarct is nabij.” 

Lees ook:

Ook met Koen Geens als koninklijk gezant laat CD&V zich niet uit haar kot lokken

Als Geens een ‘Rutten’ doet, gaat hij voor eeuwig als verrader over de Vlaamse jachtvelden

Ging de koning zijn boekje te buiten met de aanstelling van Koen Geens?

En toch, niemand van de onderhandelaars zit te wachten op een nieuwe stembusslag. Het risico is veel te groot. In de peiling van Het Laatste Nieuws eind vorig jaar gaan zowat alle Vlaamse partijen achteruit, op Vlaams Belang en PVDA na. Ook in Franstalig België zijn ze bevreesd voor de verdere groei van de extreme partijen. “Wat halen nieuwe verkiezingen uit?”, zegt een PS’er. “De complete blokkering dreigt.” Als verkiezingen plots het “minst waanzinnige idee” worden, zo is de redenering bij N-VA, dan zullen politici aan de onderhandelingstafel zich allicht “soepeler en creatiever” opstellen.

Lees ook:
Beeld Eric de Mildt

Brug tussen PS en N-VA

Geens blijft in elk geval niet bij de pakken zitten. Zaterdag had hij meteen een onderhoud met De Wever, kwestie van alle mogelijke speculaties de kop in te drukken. Zijn aanstelling als ‘koninklijk opdrachthouder’ kwam vrijdag als een complete verrassing. In de Wetstraat ontstond het idee dat Geens finaal moest vaststellen dat een paars-gele regering onmogelijk is, om vervolgens de bocht te maken naar paars-groen, aangevuld met CD&V. 

Tijdens het CD&V-partijbureau vanochtend werd alvast de partijstrategie bevestigd: de christendemocraten zullen de N-VA niet lossen. Ook Geens kwam tekst en uitleg geven. Het blijft als koninklijk opdrachthouder zijn eerste intentie om een paars-gele regering op de been te brengen.

Zondag zag Geens ex-informateurs Coens en Bouchez voor de overdracht van hun dossiers. Daarna was het de bedoeling om zo snel mogelijk alle partijvoorzitters te zien. Die ontmoetingen startten vandaag. Bij de PS willen ze Geens in elk geval alle kansen geven. “Hij is zijn opdracht net gestart, we beginnen weer opnieuw.”

Een brug slaan tussen PS en N-VA lijkt nog steeds een bijzonder moeilijke opdracht. De socialisten zouden dan wel bereid zijn om enige communautaire toegevingen te doen in ruil voor een linkser sociaal beleid. Ook de N-VA lijkt bereid stappen in die richting te zetten. Alleen, MR stelt zijn veto omdat de Franstalige liberalen zo met lege handen achterblijven. Bovendien blijven ook de inhoudelijke tegenstellingen groot.