Direct naar artikelinhoud
Tienerpooiers

‘Clean binnengegaan en als een junk buitengekomen’: opvanghuis van Saskia Van Nieuwenhove ligt onder vuur

Saskia Van Nieuwenhove.Beeld Wannes Nimmegeers

Ruim een jaar geleden kreeg vzw Ne(s)t, een kleinschalige en huiselijke opvang voor slachtoffers van tienerpooiers, lof en subsidies. Maar nu wordt het hele project van Saskia Van Nieuwenhove in Humo als een puinhoop afgedaan. ‘Ik voelde me soms echt in een pooierkot.’

“Saskia behandelde ons eigenlijk hetzelfde als onze pooiers deden. Ze verdient flink aan de reputatie die ze op onze verhalen heeft opgebouwd. Als we haar niet meer van dienst kunnen zijn, gooit ze ons weg, als een kleenex.”

“Pooiers raakten via de achterdeur binnen. Of via een ladder door het raam. (...) Ik voelde me soms echt in een pooierkot.”

“Ik ben dat huis clean binnengegaan en er als een junk buitengekomen.”

In Humo getuigen drie meisjes, tussen de 18 en 21 jaar, over hun verblijf in vzw Ne(s)t, het laagdrempelige opvanghuis van Saskia Van Nieuwenhove. Op een plek, waarvan het adres niet voor het brede publiek bekend is, vangt ze sinds 2017 slachtoffers van tienerpooiers op die geen plek vinden in traditionele instellingen. Ook de drie meisjes in Humo verbleven er een tijd, maar zouden er zijn weggelopen of door Van Nieuwenhove aan de deur zijn gezet. In het tijdschrift vertellen ze dat de dame achter het opvanghuis in werkelijkheid vrij weinig met hen inzit. Ze praten over gebrekkige begeleiding, over bedenkelijke financiële constructies ook.

Verschillende voormalige medewerkers en vrijwilligers bevestigen hun verhalen. Ook ex-leden van de raad van bestuur uitten kritiek in Humo. Zij stapten op, omdat ze zich niet kunnen vinden in de aanpak van Van Nieuwenhove. “Ze houdt zich aan geen enkele afspraak”, vertellen ze onder meer in Humo. Ook wordt de vrouw verweten “geld te verdienen op kap van de meisjes”.

Lees ook:

‘Hier wordt de lingerie waarmee de tienermeisjes op sekssites stonden niet gewassen maar kapotgeknipt’

Bij het Agentschap Opgroeien was men al enkele maanden op de hoogte van de problemen. Woordvoerder jeugdhulp Peter Jan Bogaert laat in een reactie aan De Morgen weten dat “ernstige bezorgdheden over de interne werking van de vzw” al sinds oktober 2019 bekend zijn. Meteen daarna werd een verbetertraject gestart, klinkt het. “We blijven erg bezorgd en volgen de situatie nauw op. Indien nodig nemen we bijkomende maatregelen.” Over de subsidies en of deze al dan niet ingetrokken zullen worden, is nog geen beslissing genomen. De vzw kreeg vorig jaar onder meer middelen van ministers Jo Vandeurzen (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA) (respectievelijk 208.000 en 30.000 euro) en kon ook al op tienduizenden euro’s aan giften rekenen.

N-VA’er Lorin Parys vraagt zich af: “Krijgen de zeer kwetsbare meisjes in het huis wel de hulp waar ze recht op hebben?” en “Zijn de subsidies voor het project correct besteed?” Hij zal deze twee vragen morgen voorschotelen aan Vandeurzens opvolger Wouter Beke (CD&V) tijdens de commissie Welzijn. “Ik maak mij grote zorgen”, aldus Parys. Ook hij hoorde zelf tal van klachten. “Ik heb nochtans altijd achter het principe van het project gestaan. Het is heel huiselijk en wil geborgenheid bieden. Maar wat ik de laatste maanden heb gehoord, dat is erg problematisch.” Hij wil niet in detail gaan, maar heeft het onder meer over “te weinig structuur” en “te weinig controle”. Hij vindt dat een audit of inspectie op zijn minst op zijn plaats is. “Afhankelijk daarvan moeten we kijken wat er met de subsidies voor de vzw moet gebeuren.”

Saskia Van Nieuwenhove wenste vandaag niet te reageren op vragen van De Morgen. In Humo doet ze de aanklachten af als “een beschadigingsoperatie van enkele ex-bestuursleden die zelf een opvanginitiatief willen opstarten”. Ze ontkent niet dat er pooiers in huis zijn geweest of dat er drugs gebruikt is, maar zegt daarover dat hier “zeer gewiekste netwerken” mee gemoeid gaan en dat ze alleen opvang biedt aan “de allerzwaarste gevallen die zelfs in de reguliere hulpverlening niet meer welkom zijn”.

Corinne Reynders, een dame die door de huidige raad van bestuur is aangesteld om de werking van de vzw te professionaliseren, voegt eraan toe dat van “financiële wanorde” intussen geen sprake meer is.

Lorin Parys (N-VA).Beeld Tim Dirven