Direct naar artikelinhoud
VS-verkiezingenUpdate

Democraten verknoeien cruciale voorverkiezing in Iowa: ‘Resultaten komen zo snel mogelijk’

Presidentskandidaat Joe Biden.Beeld EPA

Het moest traditioneel een groots pr-moment worden, maar de Amerikaanse Democraten hebben de voorverkiezingen in Iowa compleet verknoeid. Door een programmeerfout in de app zijn er meer dan twaalf uur na het begin van de voorverkiezingen nog altijd geen resultaten bekend. Volgens de laatste update worden de (gedeeltelijke) resultaten omstreeks 23 uur Belgische tijd bekendgemaakt. 

en

De Democratische ‘caucus’ in Iowa liep gisterenavond volledig in het honderd toen plaatselijke medewerkers van de stemlokalen problemen ondervonden met de app die de partij had laten maken om de resultaten door te sturen naar het hoofdkwartier. Dat lukte in de meeste gevallen gewoon niet, en daardoor raakte ook de hulplijn die medewerkers konden inroepen, overbezet. Uiteindelijk besliste de partij gewoon geen resultaten te communiceren en te wachten tot vandaag om zeker dat te zijn dat alles zou kloppen. 

Lees nu: Welke Democraat kan Trump verslaan? Dit zijn de kanshebbers

Het is nog te vroeg om een winnaar aan te kunnen wijzen, maar het lijkt erop dat voormalig vicepresident Joe Biden het onderspit delft. Dit is een indruk gebaseerd op een paar plekken in de staat waar ‘caucussen’ zijn gehouden.

In vier van vijf districten waar journalisten aanwezig waren bij de caucus, was Biden niet ‘levensvatbaar’: hij haalde de kiesdrempel van 15 procent niet. In ééntje haalde hij het met de hakken over de sloot, doordat hij in de tweede kiesronde een paar stemmen extra kreeg.

Supporters van de Democratische kandidaat Bernie Sanders wachten op de uitslag.Beeld Getty Images

Het gebrek aan enthousiasme was zichtbaar. In een district in Cedar Falls kreeg hij in de eerste ronde slechts 24 van de 361 stemmen, tegen 141 voor Sanders. Amy Klobuchar en Andrew Yang haalden de kiesdrempel evenmin, maar geen van hun stemmers hadden zin om naar Biden over te stappen. In plaats daarvan gingen ze naar Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Pete Buttigieg.

Als dit representatief is voor wat er verder in Iowa is gebeurd, laat dit zien dat de behoefte onder Democraten aan verandering groot is. Biden staat als vertegenwoordiger van de status quo alleen. Zelfs aanhangers van een (relatieve) centrist als Klobuchar voelen kennelijk meer affiniteit met Sanders, Warren en Buttigieg dan met Biden.

Trump grote winnaar

Ook bij de Republikeinen werd gestemd, maar daar was het een uitgemaakte zaak dat Trump de nominatie in de wacht zou slepen. Hij won met een overweldigende meerderheid. Volgens The New York Times slaagde Trump erin 96 procent van de stemmen binnen te halen.

De Republikeinse partijen in verschillende staten hebben hun voorverkiezingen geannuleerd dit jaar wegens de populariteit van Trump. 

Twitter bericht wordt geladen...