© BELGA

Hielp de deadline van De Wever MR in het zadel voor regeringsonderhandelingen? “De sleutel ligt nu bij hen”

Als er vervroegde verkiezingen komen, dan het liefst in mei, precies één jaar na de verkiezingen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Dat lijkt me een symbolische datum.” Daarmee zet hij extra druk op de andere partijen. In de eerste plaats op MR, dat nu de sleutel in handen heeft om paars-geel, een regering met PS en N-VA, mogelijk te maken.

Pieter Lesaffer

Stellen dat het geen goed idee is om een deadline te stellen, en vervolgens doodleuk een deadline stellen. In de hele Wetstraat is er maar één voorzitter die daarmee wegkomt. N-VA-voorzitter Bart De Wever lanceerde gisteren het idee dat in mei “de roep om verkiezingen onvermijdelijk steeds luider wordt” als er dan nog steeds geen nieuwe regering is. “Als er één jaar na de verkiezingen nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen”, zei hij voor de start van het partijbestuur. “Mei lijkt mij een symbolische datum om te concluderen of er iets in zicht is.”

Bij de entourage van De Wever is te horen dat de voorzitter hiermee enkel een vaststelling deed, “niet bedoeld om de druk op de onderhandelingen te verhogen”. Maar dan hebben de andere partijen dat toch niet zo begrepen. “Ik vind het goed dat iemand wat druk zet”, zegt de onderhandelaar van een andere partij. “Na de stilstand onder de informateurs Coens en Bouchez gaan de onderhandelingen hopelijk wat sneller vooruit.”

Van de politieke partijen is enkel Vlaams Belang voorstander van nieuwe verkiezingen. Officieel wil nauwelijks iemand reageren op de uitspraak van De Wever. Enkel Groen laat weten dat ze “geen schrik heeft van nieuwe verkiezingen”. “De vraag is alleen: helpt het om uit de impasse te komen”, aldus de partij in een schriftelijke reactie. “Er is nu acht maanden aan paars-geel gewerkt. Maar er is ook nog een andere optie dan paars-geel of verkiezingen. Laten we eindelijk de paars-groene optie ernstig verkennen. Onze burgers snakken naar oplossingen, wij willen die geven.”

Stroomversnelling

Zowel bij CD&V als N-VA neemt het optimisme over paars-geel nochtans net toe. “Panta rhei”, citeerde De Wever uit het Grieks wanneer het daarover ging. “Alles stroomt, dat wil zeggen dat een akkoord met de PS theoretisch mogelijk is.” Om er meteen aan toe te voegen dat het speelveld wel bijzonder moeilijk ligt. “Het is niet ondenkbaar. Er zijn misschien raakvlakken, maar dat zijn dan misschien breekpunten voor anderen.”

Met dat laatste doelt hij op de Franstalige liberalen van MR, die het meest dwarsliggen wanneer het over de communautaire agenda van N-VA gaat. “De sleutel voor paars-geel ligt daarom nu bij MR”, is bij N-VA te horen. “Bij PS is er bereidheid om communautaire toegevingen te doen, net zoals wij bereid zijn tot sociale toegevingen. Het is nu aan MR om dat mee mogelijk te maken.”

Ook bij CD&V heerst paars-geel optimisme. Bij de start van het partijbestuur had N-VA-kopstuk Geert Bourgeois het net als De Wever over “pantha rei”. “Terwijl hij het nog niet zo lang geleden had over een Grand Canyon tussen N-VA en PS”, is bij CD&V te horen. “Dan hebben Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez het pad blijkbaar toch geëffend.”