Belg met coronavirus 'voelt zich goed, is zelfs heel rustig'

© belga

De negen gerepatrieerde Belgen werden zondag in quarantaine geplaatst in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. © EPA-EFE

thumbnail:
thumbnail: De negen gerepatrieerde Belgen werden zondag in quarantaine geplaatst in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek.

Eén van de Belgen die zondag vanuit Wuhan naar ons land werd gerepatrieerd, is besmet met het coronavirus. Dat heeft Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid, bevestigd.

De andere acht van de negen gerepatrieerde mensen - zeven Belgen en twee partners met een andere nationaliteit - zijn niet besmet, blijkt uit de medische tests. Die werden geanalyseerd door de KU Leuven.

De persoon die positief testte, is in goede gezondheid en vertoont voorlopig geen ziekteverschijnselen. Het gaat om een West-Vlaamse vijftiger. De fabriek waar hij een technische controlefunctie heeft, ligt op meer dan 120 kilometer van Wuhan.

'Hij voelt zich goed, is zelfs heel rustig', zei minister De Block. De patiënt is overgebracht naar het universitaire Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, een van de referentieziekenhuizen in ons land. 'Dat ziekenhuis beschikt over alle noodzakelijke expertise en omkadering, waardoor de beste zorgen gegarandeerd zijn.'

De patiënt is volledig geïsoleerd, zelfs de luchtcirculatie van zijn kamer loopt apart. De minister geeft geen enkel bijkomend detail over zijn of haar identiteit, 'om privacy te garanderen'.

'14 dagen is veilige marge'

Voor het vertrek in China, zondag, waren alle Belgen door Franse en Chinese dokters gecontroleerd op symptomen van corona. Omdat ze die niet hadden, werd de besmette patiënt niet ontdekt. 'We hebben intussen alle landen verwittigd die mensen op diezelfde vlucht hadden', zei De Block, 'net als de WHO'.

Tijdens de vlucht droeg iedereen mondmaskers en zaten de passagiers 'ver van elkaar af'. De man die nadien positief getest werd, moest niet hoesten en had geen neusloop, waardoor het risico dat hij anderen besmette klein is.

Na hun aankomst in ons land werden de Belgen naar het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek gebracht. 'Daar werden ze allemaal in individuele kamers gezet en daar zijn ze nog niet uit geweest', zei Patrick Soentjens, diensthoofd van de afdeling infectieziekten van het hospitaal. 'Onze strenge aanpak heeft zin gehad.'

De ontdekte besmetting heeft voorlopig geen impact op de duur van de quarantaine van de Belgen. 'Veertien dagen is sowieso al een zeer ruime marge', zei viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Doorgaans bedraagt de incubatietijd van het virus tot zeven dagen. 'Daarna neemt het risico op verspreiding snel af. In die eerste week is het risico dus het grootst. De betrokken persoon is geïsoleerd en zal binnen een paar dagen virusvrij zijn. Dan is dit voorbij.'

Ook psychologische begeleiding

Ook professor Steven Van Gucht van Sciensano, voorzitter van het academisch comité dat het virus opvolgt, zei dat hij er 'goede hoop op heeft' dat alle andere mensen in quarantaine 'virusvrij' blijven. Zij zullen de komende dagen extra klinisch opgevolgd worden, maar ook psychologische begeleiding krijgen. 'Wij zijn gerust in de goede afloop', zei Van Gucht.

Hij herhaalde dat de bevolking zich geen zorgen moet maken. 'Het enige wat mensen moeten doen, is de klassieke voorzorgsmaatregelen voor de griep nemen. Het is griepseizoen. Handen wassen. Thuisblijven als je ziek bent. Dat is het enige waar mensen nu aan moeten denken.'

'Paniek is nu gevaarlijker dan het virus zelf', zei minister De Block.

Drie Belgen bleven in Wuhan

Behalve onze landgenoten verbleef de voorbije twee nachten ook een Deen in Neder-Over-Heembeek. Zijn testresultaten zijn negatief. Hij zal dinsdagochtend worden gerepatrieerd naar Denemarken.

Oorspronkelijk was aangekondigd dat twaalf Belgen uit Wuhan gerepatrieerd zouden worden, maar een familie van drie besloot last minute om toch in China te blijven.

Zij zijn allicht niet de enige landgenoten die nog in Wuhan zijn, laat staan in China. 'Op de bewegingen van Belgen uit andere delen van het land, hebben wij geen zicht', zei De Block. De minister riep alle landgenoten die uit China naar ons land terugkeren op om eventuele symptomen in de gaten te houden en zich, indien nodig, te laten testen.

‘De corona-hysterie treft alle Aziaten’

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Reportage  De angst voor het virus loopt vooruit op de eerste besmetting in ons land. De Chinese gemeenschap voelt dat in de portefeuille, maar ook op straat en op school. ‘De mensen zijn bang van ons.’