Democratische voorverkiezingen in Verenigde Staten starten klungelig

De eerste voorverkiezing bij de Democratische partij in het Amerikaanse Iowa is moeilijk verlopen. Resultaten zijn er nog niet, en die komen ook pas in de loop van dinsdagnamiddag.

Het is ondertussen na middernacht in Iowa, maar resultaten over de eerste lokale voorverkiezingen laten op zich wachten. De Democratische partij weigert die vrij te geven, omdat er problemen opdoken met de app waarmee gestemd kon worden. ‘De integriteit van de resultaten staat voorop’, lieten de Democraten weten in een mededeling aan televisiezenders ABC en CNN.

Buttigieg in goede stemming

Door de vertraging konden de Democratische kandidaten nog niet meteen vertrekken om de volgende voorverkiezing in New Hampshire, aan de oostkust, bij te wonen. Volgens ramingen van de krant New York Times om 5 uur Belgische tijd, dat is drie uur na de start van de caucus, staat Bernie Sanders aan de leiding. Hij haalde 33 procent van de stemmen, gevolgd door Joe Biden (28 procent) en Pete Buttigieg (20 procent).

Dat weerhield die laatste er niet van om zichzelf alvast impliciet uit te roepen tot overwinnaar. ‘Vanavond werd een onwaarschijnlijke hoop een onmiskenbare realiteit. Iowa, you have shocked the nation’, stelde de voormalig burgemeester van South Bend. ‘Met de aanwijzingen die we nu hebben, gaan we overwinnend naar New Hampshire’, zei hij nog op basis van informatie die zijn campagneteam vergaarde.

Super Tuesday

De eerste voorverkiezing, altijd in de kleine staat Iowa, geldt als een goede graadmeter voor welke kandidaten kans maken om het ver te schoppen in de race. Later deze maand volgen dus nog New Hampshire, Nevada en South Carolina. Op 3 maart, Super Tuesday, stemmen nog eens 15 staten.

De gebeurtenissen in de Democratische partij staan in schril contrast met de voorverkiezingen aan Republikeinse kant. Zittend president Donald Trump werd er met 95 procent verkozen tot presidentskandidaat.

Meer