Rusthuizen goedkoper door leegstaande kamers

In Vlaamse rusthuizen staan 4.600 bedden leeg. Dat schrijft De Tijd. Het leidt tot kortingen op de dagprijs van 5 tot 10 procent en zelfs meer.

Het jarenlange wachtlijstenprobleem in de ouderenzorg is deels opgelost. De vorige Vlaamse regering creëerde 10.000 extra rusthuiskamers, wat het totaal op 82.000 brengt. De gevolgen zijn nu pas voelbaar omdat de capaciteit nooit meteen beschikbaar is. Ook het feit dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog minder geboortes waren, speelt mee.

Rusthuisbewoners verblijven gemiddeld ook minder lang in een woonzorgcentrum. De periode is in enkele jaren gehalveerd tot anderhalf jaar. De bezettingsgraad staat nu op 94 procent, tegenover 96 procent in 2014.

Zorgbehoevend

Maar dat betekent niet dat iedereen effectief een kamer heeft. Sommige rusthuizen zijn populairder dan anderen of hebben specifieke voorzieningen en vooral zwaar zorgbehoevenden vinden daardoor moeilijker plaats.

In 2019 was de gemiddelde prijs per dag 59,50 euro. Dat is 1.771,50 euro per maand. De korting kan oplopen tot meer dan 100 euro per maand. Of dat ook geldt voor contracten die al afgesloten zijn, is niet duidelijk.

Meer