Artsen Godelieve Thienpont, Frank De Greef en Joris Van Hove terwijl ze naar het arrest luisteren.
Volledig scherm
Artsen Godelieve Thienpont, Frank De Greef en Joris Van Hove terwijl ze naar het arrest luisteren. © BELGA

HET DEBAT. Is de euthanasiewet aan een evaluatie toe? Dit is jullie mening

Het euthanasieproces is afgelopen: de drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 werden vorige week vrijgesproken. De assisenzaak in Gent riep heel wat vragen op over euthanasie en het wettelijke kader. Zowel voor- als tegenstanders stelden de euthanasiewet, die dateert uit 2002, in vraag. Is de euthanasiewet aan een evaluatie toe? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt: dit zijn de boeiendste reacties. 

10 reacties

  • Patrik De Weirdt

    4 jaar geleden
    Er is maar 1 persoon die weet of iemand ondraaglijk lijdt (psychisch of fysisch) en dat is de betrokkene zelf. Enkel de patiënt zelf kan hierdoor beslissen of hij/zij euthanasie wil ondergaan. Iedereen heeft recht op een menswaardig leven maar ook op een menswaardig dood.
  • Dominique Hermys

    4 jaar geleden
    Ik lees hier dat iemand die een doodswens heeft moet begeleid worden en ondersteund. En gedwongen opnames. Wel wel wel. Wie heeft het recht om iemand zo te behandelen? Zou je dat zelf graag hebben? Daar kan ik niet bij, dat is beslissen over een ander zonder de vrijheid van die ander te respecteren.
  • Patrick Proost

    4 jaar geleden
    Hoe mooi zou het niet zijn mochten we allemaal kunnen beslissen over ons eigen leven? Neen, de politieke orde heeft de onnoemelijke arrogantie zich voor te houden dat enkel zij kunnen beslissen over het leven van eender wie...Ze zijn dan ook grootmeesters in het uitvaardigen van onmetelijk veel wetten en regeltjes, die nooit gecontroleerd worden, maar dat doet er ook niet toe, het gaat om het machtsgevoel dat je erbij krijgt...
  • marijke van Wezer

    4 jaar geleden
    Het is gemakkelijker meegaan in iemands doodswens dan die persoon te helpen om terug zin in het leven te krijgen. Zo iemand moet constant begeleid worden en ondersteund worden , problemen moeten in eerste instantie vóór die persoon opgelost worden , misschien gedwongen opnamen. Zodat hij/zij stilaan inziet dat dat hij/zij zelf een nieuwe start kan proberen te maken. Maar er wordt te snel meegegaan in de doodswens want de liefdeloz maatschappij heeft geen tijd en geduld om die mensen op te vangen
  • Gerrit Malego

    4 jaar geleden
    Ik ben blij dat in dit dossier het gezond verstand en niet het christelijk geloof en andere moraaltheorieën de overhand hebben gehad. Euthanasie zou nog veel toegankelijker moeten zijn dan het nu is. Als ik morgen wil sterven omdat ik er allemaal genoeg van heb (en dus geen ondraaglijk psysisch lijden), wil ik dat kunnen doen zonder dat 100 man er zich moet mee moeien en protest indienen.
  1. Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”
    PREMIUM
    27

    Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentu­mor: “Je koos Moederkes­dag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

    Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met mijn kinderen verbonden ben dan vele ouders ooit zullen zijn”, zo verwoordde Lowies mama het tien dagen geleden. “Maar het is zo rauw, zo oneerlijk.”
  2. HET DUEL. Vandendriessche (Vlaams Belang) en Tobback (Vooruit) clashen over migratie: “U en uw collega’s van extreemrechts schuiven last door”
    71

    HET DUEL. Vanden­dries­sche (Vlaams Belang) en Tobback (Vooruit) clashen over migratie: “U en uw collega’s van extreem­rechts schuiven last door”

    Op zondagmiddag gaan twee politieke toppers in debat in de studio van VTM NIEUWS. Vandaag zaten Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) en Bruno Tobback (Vooruit), beide lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen, samen aan tafel. Vooral toen het onderwerp migratie aan bod kwam, ging het er verhit aan toe tussen de twee politici. “Wat u en uw collega’s van extreemrechts doen, is de last doorschuiven naar andere landen en de mensen voorliegen”, zei Tobback, waarop Vandendriessche antwoordde dat de socialisten “de mensen in de steek hebben gelaten”.