Direct naar artikelinhoud
Ongeval BeverentunnelUpdate

Tweede dodelijk slachtoffer na crash Beverentunnel

Ongeval in Beverentunnel.Beeld Kristof Pieters

Een man die gistermiddag levensgevaarlijk gewond raakte bij de zware kettinbotsing in de Beverentunnel, is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen, meldt de Gemeente Beveren.  De balans staat nu op twee doden, vier zwaargewonden en 44 lichtgewonden. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt deze namiddag dat het systeem van tunneldosering reeds voor het ongeval geactiveerd was.

, en

65 andere betrokkenen kwamen er zonder kleerscheuren van af.  Een vrachtwagen reed gistermiddag iets na 13 uur in op de file in de Beverentunnel in het Antwerpse havengebied. Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur merkte de file te laat op en reed aan hoge snelheid in op de staart ervan. In totaal waren drie vrachtwagens, twee bussen en een personenwagen betrokken. Bijna alle gewonden zijn werknemers van Katoen Natie, die met een speciale busdienst op weg waren naar hun werk in de Waaslandhaven.

Het CAW, de dienst Slachtofferhulp en de werkgevers en interimkantoren waar slachtoffers aan verbonden waren, organiseren de verdere nazorg na het ongeval.

Er loopt ook een onderzoek naar de oorzaak van de botsing. Er is een verkeersdeskundige aangesteld die onder meer de camerabeelden van in de tunnel zal raadplegen. 

File verplaatsen

Het Vlaams Verkeerscentrum meldt woensdagnamiddag, meer dan 24 uur na de kettingbotsing, dat het tunneldoseringssysteem actief was. Het systeem is een maatregel om de file in een tunnel te verplaatsen naar het stuk snelweg net voor de ingang van de tunnel. Er loopt een officieel onderzoek, maar het Verkeerscentrum is formeel: het systeem van tunneldosering was reeds voor het ongeval geactiveerd.

Bij het uitrijden van de Beverentunnel in de richting van Nederland bevindt zich een drukgebruikte afrit die naar de haven leidt. “Op het moment van het ongeval was het erg druk in de buurt van de afrit, waardoor er nog volop file ontstond in de tunnel. Het effect van de tunneldosering, namelijk het oplossen van de file, was op dat moment nog niet volledig voelbaar”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. Hij benadrukt dat er naast tunneldosering nog een reeks andere maatregelen genomen zijn om de verkeersveiligheid te verhogen aan de Beverentunnel.