Belgische militairen houden zich klaar voor Congo

© AFP

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kinshasa maakt zich op voor een zware clash tussen de oppositie en het regime van president Joseph Kabila. Defensie volgt de situatie in het politiek erg onrustige Congo op de voet. Dat zegt een woordvoerster van Defensieminister Steven Vandeput zondag.

Als het zo ver komt zullen die militairen wel via een buurland binnen moeten geraken, want Kabila is zijn land zo hermetisch mogelijk aan het afsluiten.

Hannes Cattebeke

Morgen, maandag 19 december, is de dag waarop de Congolese president Joseph Kabila ten laatste had moeten aftreden. Maar aangezien hij minstens wil voortbesturen tot 2018, staat de datum al maanden in het rood aangeduid in de internationale agenda. Een ultieme poging om tot een compromis te komen tussen oppositie en Kabila is mislukt. De gesprekken, met de katholieke bisschoppen als bemiddelaars, werden gisteren opgeschort en worden ten vroegste woensdag hervat. Vanaf nu is het bang afwachten hoe hevig de protesten en de ingrepen van de veiligheidsdiensten zullen zijn.

Journalisten verdwijnen

Kabila treft de ene maatregel na de andere om een opstand in de kiem te smoren. Er zouden de voorbije dagen opnieuw verschillende Congolese journalisten “verdwenen” zijn en vrijdag werden Belgische reporters van VTM en VRT “wegens ongewenst” plots op het vliegtuig naar Brussel gezet. Een C130 van het Belgische leger met materiaal voor de militaire opleidingskampen in Congo moest donderdag zonder veel uitleg opnieuw opstijgen zonder uit te laden. Naast die onaangekondigde en willekeurige ingrepen, heeft Kabila ook gemeld dat de sociale media zondagnacht worden afgesloten.

© AFP

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt dat het land zich steeds meer afsluit voor elke buitenlandse invloed en veroordeelt de beknotting van de persvrijheid. Hij roept ook op om niet naar Congo af te reizen.

“Op alles voorbereid”

Defensie volgt de situatie in het politiek erg onrustige Congo op de voet. Dat zegt een woordvoerster van Defensieminister Steven Vandeput zondag.

“Via onze inlichtingendiensten houden we de vinger aan de pols. We zetten pas een volgende stap als dat nodig is. Zoals beschreven in de strategische visie van de minister is de bescherming van Belgen in het buitenland een kerntaak voor de Belgische Defensie”, aldus de woordvoerster, zonder verder in detail te treden.

Mochten er militairen naar Congo vertrekken, zullen die er niet zomaar kunnen landen. Kabila heeft immers ook een militair vliegverbod boven zijn land afgekondigd en weigert nog buitenlandse veiligheidsdiensten toe laten op Congolese bodem.

Gros van Belgen al weg

Het overgrote deel van de Belgen in Congo heeft het land de voorbije weken wel al verlaten. “Ze hebben hun kerstverlof wat vroeger ingezet, net omdat 19 december al zo lang is aangeduid in hun agenda”, zegt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Het diplomatieke personeel op de Belgische ambassade in Kinshasa en het consulaat in Lubumbashi blijft wel ter plaatse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen