Archiefbeeld
Volledig scherm
Archiefbeeld © Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Europese Unie slaagt er niet in risico's verbonden aan pesticiden terug te dringen

De Europese Unie is er de afgelopen tien jaar niet in geslaagd de risico's verbonden aan het gebruik van pesticiden aanzienlijk te beperken. Dat zegt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. In principe mogen landbouwers enkel maar chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken als er geen efficiënt alternatief voorhanden is, maar bij gebrek aan betrouwbare gegevens en systematische controles, schiet de handhaving tekort. 

5 reacties

  • Bart Schellens

    4 jaar geleden
    Zorg dat het gebruik van pesticiden meer kost dan wat het opbrengt. Nu plant men één gewas en zorgt men dat er geen enkel ander kan groeien. Zonder pesticiden zal men meerdere gewassen tegelijk moeten planten. Graan met klaver onder bijvoorbeeld. De klaver zorgt er niet alleen voor dat onkruid minder kans krijgt maar haalt ook nog eens stikstof uit de lucht zodat men minder kunstmest moet gebruiken.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    er moet teveel geproduceerd worden om alle mondjes te voeden. Laat iedereen weer in de eigen tuin werken en zoveel mogelijk in eigen voeding voorzien. Onkruid wieden is ook relaxen :-)
  • Benny De Keyzer

    4 jaar geleden
    Is dit dezelfde Europese Unie waarvan de leden mekaar verdrongen om trots om ter luids Green Deal te roepen?
  • Mario Tersago

    4 jaar geleden
    Net zoals bij 1001 bevoegdheden waar Europa een degelijk beleid rond moet voeren.. Alle producenten aanspreken om de verkoop van schadelijke chemicalien, te verbannen en beboeten.
  • Kelly Verlinden

    4 jaar geleden
    Als boeren effectief iets van de natuur zouden kennen dan zouden ze geen pesticiden gebruiken want er zijn natuurlijke afweermiddelen genoeg te vinden. Enige wat primeert is geld en luiheid. De gezondheid en kankers, daar trekt niemand zich nog iets van aan. Eeuwen lang is het goed gegaan en nu zijn er opeens 350.000 ton pesticiden nodig, laat me niet lachen.