Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Van de strijd tegen het socialisme tot de verscheurde speech: 5 opmerkelijke passages bij de State of the Union

President Trump in het Huis van Afgevaardigden.Beeld Photo News

Het woord ‘impeachment’ viel vannacht niet één keer, bij de vierde State of the Union van president Trump. Maar de giftige sfeer tussen de Democraten en Republikeinen hing er desalniettemin onmiskenbaar in de lucht. Een overzicht van de meest opmerkelijke passages.

Economie, economie, economie

Zoals verwacht klopte trump zich uitgebreid op de borst over de goed draaiende Amerikaanse econmie “die is nooit beter geweest”. Die heeft nog nooit zo goed gedraaid, beweerde Trump. Ja, de werkloosheid is het laagst in vijftig jaar, en de lonen zijn gestegen. Maar dat de economie het nooit beter deed: een leugen.

Giftige sfeer

Het woord impeachment viel bij de hele gebeurtenis rond de State of the Union niet één keer. Maar toch hing de procedure als een donkere, dreigende wolk boven het Huis van Afgevaardigden gisteren.

Bij aanvang wilde Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, president Trump nog een hand geven, maar ze werd daarbij straal genegeerd door president Trump. Wat volgde was een niet al te fraai tafereel. Pelosi kondigde Trump maar kort aan, zonder de traditionele verwoording dat het haar een eer is. Aan het einde van zijn speech scheurde Pelosi vervolgens haar kopij van Trumps speech ostentatief aan flarden. Toen ze er achteraf naar gevraagd werd door journalisten, antwoordde Pelosi dat ze daarmee ‘hoffelijk’ was.

Dat Pelosi de toespraak van Trump verscheurde, kwam haar al op stevige kritiek van de Republikeinen te staan.

Video wordt geladen...

Strijd tegen socialisme

Wie de tegenstander van Trump ook wordt in november: het is nu al duidelijk dat Trump en zijn Republikeinen zullen hameren op een strijd tegen het socialisme dat de Verenigde Staten volgens hen bedreigt. In zijn State of the Union sneerde Trump onder meer dat hij “nooit zal toestaan dat het socialisme de Amerikaanse gezondheidszorg vernietigt!”

Trump verwees daarbij ook naar de situatie in Venezuela: hij had oppositieleider Juan Guaidó – die door de VS erkend wordt al de rechtmatige leider van het land – uitgenodigd om de State of the Union bij te wonen. Trump zei onder meer dat Nicolás Maduro, die er momenteel nog aan de macht is, ‘een socialistische dictator’ is en ‘een onrechtmatige leider’. “Het socialisme verwoest naties”, aldus Trump.

Juan Guaidó.Beeld Photo News

TV-momentjes

Trump leukte zijn State of the Union ook op met een paar mediagenieke momenten. Zo kreeg Rush Limbaugh, een controversiële, conservatieve radiopresentator waar Trump fan van is, een Medal of Freedom, de hoogst mogelijke erkenning voor een burger. De speech werd – uitzonderlijk – stilgelegd, zodat first lady Melania Trump de medaille kon omdoen. Limbaugh kondigde deze week aan dat hij geopereerd zal worden voor vergevorderde longkanker.

Rush Limbaugh.Beeld AP

Een ander ‘made-for-TV-moment’, zoals The New York Times het omschrijft, is het moment waarop vrouw en kindjes een Amerikaanse sergeant in de armen mogen sluiten, die net teruggekeerd was uit Afghanistan. En verder deelde Trump nog een schoolbeurs uit aan een Afro-Amerikaans meisje.

Sergeant Townsend Williams mocht tijdens de State of the Union zijn gezin in de armen sluiten na een missie in Afghanistan.Beeld AP

Opvallende afwezigen

Een aantal Democraten had al van tevoren zijn kat gestuurd naar de State of the Union. Zo had de populaire New Yorkse Alexandria Ocasio-Cortez al laten weten dat ze de daden van de president niet wilde “legitimeren”, en bijgevolg niet aanwezig zou zijn. 

Ook Ayanna Pressley, congreslid van Massachusetts, zei dat ze de speech niet kon bijwonen en “haar geweten zuiver houden”, omdat hij “voortdurend angst inboezemt bij mensen met een andere huidskleur, bij vrouwen, mensen die in de gezondheidszorg werken, holebigemeenschappen, families met een laag inkomen, enzoverder.”

Tim Ryan, eveneens lid van het Huis van Afgevaardigden, woonde de speech wel bij, maar vertrok na de helft. “Ik heb er genoeg van”, reageerde hij. “Het is als naar een professionele worstelmatch kijken: het is allemaal fake.”