Direct naar artikelinhoud
GriepUpdate

Griepepidemie is in het land: zo word je zelf niet ziek

Griepepidemie is in het land: zo word je zelf niet ziek
Beeld Shutterstock

Voor de tweede week op rij is dit seizoen de epidemische drempel voor griep in ons land overschreden. Dat meldt het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano. De griepepidemie is dus officieel een feit.

en

In België is er officieel sprake van een epidemie als de epidemische drempel gedurende ten minste twee opeenvolgende weken overschreden wordt én ten minste 20 procent van de luchtwegstalen positief blijken te zijn voor een griepvirus.

In de week van 27 januari tot 2 februari hebben zich ongeveer 550 personen per 100.000 inwoners bij hun huisarts gemeld met griepklachten (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid,...). Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als in de week van 20 tot 26 januari (245 per 100.000). Ook testten 66 procent van de luchtwegstalen die verzameld werden, positief voor het griepvirus. Het betrof hoofdzakelijk influenza A-virussen (zowel subtype A(H1N1) als A(H3N2)).

Verdere stijging

De epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100.000 inwoners is daarmee al voor de tweede keer dit seizoen overschreden. “Verwacht wordt dat het aantal raadplegingen de volgende weken nog zal stijgen, maar het is moeilijk te voorspellen hoe intens deze epidemie zal zijn”, aldus Sciensano nog. De incidentie stijgt in alle leeftijdscategorieën, aldus Sciensano.

Elke winter heerst er in ons land een griepepidemie die ongeveer 3 tot 10 procent van de bevolking treft en gemiddeld een achttal weken duurt. De proportie ernstige verwikkelingen onder de ziekenhuisopnames voor een bevestigde griepinfectie, is voorlopig vergelijkbaar met de vorige jaren, meldt Sciensano nog.

Jezelf beschermen

Om een griepinfectie te voorkomen, let je best op een goede hygiëne - handen wassen, meer dan anders, en zeker na het werk of gebruik van het openbaar vervoer - en heb je best geen contact met zieke mensen of bij wie dat vermoeden bestaat. Handen wassen doe je met zeep en water, niezen doe je best in je elleboog.

Om de overdracht te beperken:

- Raadpleeg zo snel mogelijk een huisarts als je griepsymptomen hebt en volg zijn/haar aanbevelingen.

- Blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Deel bijvoorbeeld geen eten, drank, bekertjes, dekens, kussens of andere voorwerpen met zieken.

- Was je handen goed en frequent met water en zeep of gebruik een ontsmettende handgel.

- Hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen je arm – niet in je handen – als je geen zakdoek hebt.

- Verlucht je huis voldoende en maak harde oppervlakken en voorwerpen regelmatig schoon.