Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © AP

Rapport: Europa heeft geen oplossing voor tienduizenden tonnen kernafval

Meer dan 60.000 ton hoogradioactief afval uit kerncentrales ligt volgens een rapport in Europa opgeslagen zonder een duurzame oplossing voor de berging ervan. Finland is wereldwijd het enige land dat aan een definitieve opslagplaats bouwt. Dat zegt het "World Nuclear Waste Report" dat vandaag door de Heinrich Böllstichting in Brussel werd voorgesteld. Het rapport werd mede gefinancierd door de Europese Groene Partij.

8 reacties

  • Karel Valgaern

    4 jaar geleden
    Max, nergens ter wereld staat er een operationele thoriumcentrale. Enkel maar kleine experimentele centrales. En de verwachting is dat er voor 2050 geen enkele operationele centrales zullen zijn. En dan is het nog wachten of die zonder gigantische subsidies leefbaar zijn. En opgewerkt worden? Ook thoriumcentrales hebben radioactief afval, enkel veel minder.
  • Max Aereinck

    4 jaar geleden
    Het radioactief afval van de oudere generatie centrales kan opgewerkt worden als brandstof in thoriumcentrales. Het is eerder een kwestie van politieke onwil dat die er niet komen.
  • Jane Doe

    4 jaar geleden
    Maar laat straks maar iedereen vrolijk op elektriciteit rondrijden. En om ecologisch energie op te wekken heb je ook grondstoffen nodig, die allesbehalve milieuvriendelijk worden ontgonnen en niet onbeperkt voorhanden zijn. Als morgen iedereen westers zou leven zouden we al onmiddellijk tekort hebben aan grondstoffen, energie, voeding... 'k Weet niet welke pillen iedereen slikt die denkt dat alles ok is maar dat zijn er geweldige blijkbaar. Begin al is met wat minder kinderen te maken aub.
  • Pedro Dejaeghere

    4 jaar geleden
    Met de laatste nieuwe centrales kunnen ze nog jaren op afval draaien. Dus wat is het probleem?
  • Francies Van Caeneghem

    4 jaar geleden
    Het hoog radioactief afval zou in principe herbruikt kunnen worden als brandstof. Gebeurt al in verschillende landen, maar dan hebben we generatie 3 kerncentrales nodig. De zoudën ook simpelweg in oude kerncentrale kunnen worden opgeslagen. Lekken met ge de eerste 400 jaren niet verwachten. Ook oude steenkoolcentrales komen in aanmerking. Vind ook de opmerking van More Kluwer zeer terecht. Windmolens en zonnepanelen bevatten ook veel schadelijk stoffen die niet recycleerbaar zijn.Beetje hypocri