Direct naar artikelinhoud
Impeachment Trump

Trump hint op ‘presidentschap voor altijd’ na vrijspraak in impeachmentproces

Trump hint op ‘presidentschap voor altijd’ na vrijspraak in impeachmentproces
Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet afgezet. Zoals verwacht heeft de Senaat Trump volledig vrijgepleit in de impeachmentprocedure. De Republikeinse meerderheid bleef achter de president staan, die meteen grapte met ‘Trump forever’.

Lees nu: Wat impeachment ons leerde over Trump en de Republikeinen

Dat Trump vrijgesproken zou worden en president mag blijven was duidelijk – geen moment leek het er in de afzettingsprocedure op dat de benodigde twee derde meerderheid gehaald zou worden in de senaat. Partijgenoten van Trump hebben daar de overhand.

Waar ging dit weer over?

Wat Trump heeft gedaan, is vanaf het begin van de afzettingsprocedure in grote lijnen duidelijk geweest: hij vroeg zijn Oekraïense collega Volodymir Zelenski een onderzoek te openen naar een politieke rivaal, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Diezelfde zomer zette Trump 391 miljoen dollar toegezegde militaire steun aan Oekraïne in de ijskast. Een telefoontje tussen Trump en Zelenski waarin een en ander ter sprake kwam, op 25 juli, baarde iemand in het Witte Huis zoveel zorgen dat hij als klokkenluider aan de bel trok. Daaruit volgde het impeachmentonderzoek, dat een gedetailleerde reconstructie heeft opgeleverd van de operatie, die werd geleid door Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Bij de stemming over artikel 1, machtsmisbruik, hielden alle Republikeinen zich aan de partijlijn, met uitzondering van Mitt Romney. Aan Democratische zijde bevonden alle leden Trump schuldig aan machtsmisbruik. In totaal bevonden slechts 48 van de 100 senatoren Trump schuldig.

Bij de stemming over artikel 2, belemmering van het Congres, bedroeg het eindresultaat 53-47. Beide partijen waren unaniem in hun oordeel: alle Republikeinen achtten Trump onschuldig, alle Democraten bevonden hem wel schuldig.

Maar één Republikein brak dus met de president. In een emotioneel betoog kondigde senator Mitt Romney aan dat hij voor afzetting van de president stemt, omdat Trump het vertrouwen van de Amerikanen enorm geschaad heeft.

Lees nu: ‘Mitt Romney heeft Trump ‘verraden’, dus die gaat het nog moeilijk krijgen’

“Een verkiezing beïnvloeden om jezelf in functie te houden is misschien wel de meest grove en destructieve schending van iemands ambtseed die ik me kan voorstellen,” zei Romney. “Met mijn stem vertel ik mijn kinderen en hun kinderen dat ik mijn plicht naar mijn beste vermogen heb gedaan.”

Tegenvaller voor Trump

Dat is een tegenvaller voor Trump. Hij had gehoopt dat hij door Republikeinen unaniem gesteund zou worden. Dat maakte het makkelijker om de hele procedure af te doen als partijpolitiek van Democraten die hem kost wat kost weg willen hebben.

Romney wees er nog op dat hij Trumps plannen vaak steunt, maar dat het bewijs en de grondwet van hem vragen de president te veroordelen voor machtsmisbruik. Romney stemde wel tegen de tweede aanklacht, over het hinderen van het Congres.

Bekijk ook: waarom Mitt Romney tegen Trump stemde

Video wordt geladen...

Paria onder Republikeinen

Mitt Romney uit Utah was in 2012 nog de man die het namens de Republikeinen opnam tegen de Democraten, maar hij is door zijn kritische houding tegenover Trump een paria in de partij geworden. Hij was al niet meer welkom op bijeenkomsten als CPAC, waar de conservatieve beweging jaarlijks samenkomt. Trumps zoon Donald junior riep na zijn betoog direct op hem ook uit de partij te zetten.

“Mitt Romney draait Utah de rug toe”, schreef de top van de Republikeinse partij in een persbericht. “Ik ben er zeker van dat ik beledigingen van de president en zijn aanhangers zal horen,” zei Romney in de senaat. “Gelooft ook maar iemand ik dat ik instem met deze gevolgen anders dan vanuit een onontkoombare overtuiging dat mijn eed voor God dat van mij vereist?”

De Democraten in de senaat waren wél eensgezind. Ook de senatoren uit staten waar Trump populair is stemden voor afzetting. Het Witte Huis zei vooraf te rekenen op steun voor de president vanuit beide partijen. Maar ook een twijfelaar, Joe Manchin uit West Virginia, stemde voor afzetting, iets wat het in zijn Trumplievende thuisstaat moeilijk kan maken om herkozen te worden. “Ik heb altijd gewild dat deze president, en elke president, zou slagen, maar ik hou van ons land en moet doen wat het beste is voor onze natie,” verklaarde Manchin.

Trump grapt met ‘Trump voor altijd’

Trump blaakt van zelfvertrouwen na de vrijspraak en reageerde zelf op Twitter. Hij tweet een Time-cover waarbij de teller over de jaren van zijn herverkiezing maar blijft doortikken en eindigt met “Trump 4EVA” (Trump voor altijd, red), veel langer dan de grondwettelijk vastgelegde maximumtermijn van acht jaar, dus.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Een serie leugens’

Het Amerikaanse Witte Huis heeft de vrijspraak van president Donald Trump verwelkomd. “Zoals we al de hele tijd hebben gezegd, is hij niet schuldig”, reageerde woordvoerster Stephanie Grisham na de stemming in de Senaat.

In een verklaring veroordeelt Grisham opnieuw het afzettingsproces. “Vandaag eindigde de valse afzettingspoging van de Democraten in het volledige gelijk en vrijspraak van president Donald J. Trump”, schrijft ze. Volgens haar was het proces, dat ze een “heksenjacht” noemt, “gebaseerd op een serie leugens”.

Aangezien er een tweederdemeerderheid nodig is om de president uit zijn ambt te ontzetten en de Republikeinen 53 van de 100 zetels in de Senaat hebben, moest Trump zich weinig zorgen maken. Nagenoeg geen enkele Republikein schaart zich immers achter zijn veroordeling.