Waarom is Apple tegen de USB-C?

De Europese Unie wil fabrikanten van kleine elektronische apparaten verplichten om de USB-C te gebruiken. Apple, dat sinds 2012 op de Lightning-technologie beroep doet, weigert echter categorisch.

Eind januari heeft het Europees Parlement een resolutie voor de goedkeuring van een universele oplader aangenomen. De USB-C-technologie zou dan de norm worden. Een aankondiging die Apple helemaal niet leuk vindt. Het bedrijf verzet zich categorisch. Sinds 2012 heeft het zijn producten uitgerust met Lightning-technologie.

Argumenten

Tegenstanders van Apple zullen beweren dat het bedrijf die houding aanneemt om gebruikers te dwingen uitsluitend zijn producten te kopen. Het concern voert echter ecologische argumenten aan. Volgens het bedrijf zou de overstap naar USB-C een grote hoeveelheid afval genereren.

Apple-gebruikers zijn immers over het algemeen in het bezit van verschillende producten van het merk. Wanneer ze de nieuwe iPhone kopen, blijven hun producten compatibel. Indien Apple echter zou overschakelen naar USB-C, zouden alle oude producten verouderd zijn. Dan zou alles in de prullenbak verdwijnen.

Dit lijkt nogal een paradoxale situatie, aangezien Europa om milieuredenen de USB-C wil opleggen. In 2016 bereikte het totale elektronische afval op het continent 12,3 ton. Volgens de leden van het Europees Parlement zou een verplichte introductie van de USB-C het echter mogelijk maken om een einde te maken aan de proliferatie van het aantal opladers.

Men zou zich kunnen voorstellen dat een smartphone zonder oplader wordt verkocht. Als de gebruiker thuis geen exemplaar heeft, kan hij een aparte oplader kopen en op al zijn nieuwe apparaten gebruiken.

Innovatie

Voor Apple zou de verplichting van de USB-C tevens betekenen dat er een einde komt aan de innovatie. Het Amerikaanse bedrijf herinnert eraan dat de commissie elf jaar geleden al had overwogen om de micro-USB op te leggen. Die beslissing zou de ontwikkeling van de USB-C hebben vertraagd. De tegenstand van Europa was destijds gerechtvaardigd.

De situatie was duidelijk onhoudbaar. Er bestonden ongeveer dertig verschillende soorten laders. De bedrijven hebben dit begrepen en hebben de waaier beschikbare producten beperkt. Momenteel blijven slechts drie keuzemogelijkheden over. De micro-USB staat op het punt te verdwijnen. Een duopolie USB-C/Lightning lijkt voor de klanten niet ondraaglijk.

Indien men al aan de ecologische argumenten van het merk zou twijfelen, dan zijn er minder vragen over het technologisch betoog van het bedrijf. Maar ze zijn misschien iets diepgaander dan Apple wil laten geloven. Geruchten doen de ronde dat de producten van het merk vanaf volgend jaar geen laadpoort meer zullen hebben. De batterij wordt dan draadloos opgeladen. 

Indien de Europese wetgeving wordt aangenomen, zal Apple voor de nieuwe iPhone – gepland voor de herfst – echter op USB-C moeten overstappen. Het verzet van Apple zou dan ook vooral ingegeven zijn door een poging tot tijdwinst, die het bedrijf een dure aanpassing zou kunnen sparen. Apple zou immers rechtstreeks naar een draadloze vergunning – zonder een tussenstap naar USB-C te moeten maken – kunnen overstappen.

Meer