De blauwe kleuren van de liberale vakbond domineren het stakingspiket aan de fabriekspoort van Ineos Phenol in Beveren. © carlo coppejans

Ongeziene krachtmeting bij Ineos Phenol duurt voort

De opmerkelijke staking bij chemiebedrijf Ineos Phenol duurt nu al vier volle weken. “Onze klanten krijgen het nu ook moeilijk. Wij zijn voor hen belangrijke toeleveranciers van fenol en aceton”, zegt een afgevaardigde van de ACLVB.

dh

De liberale vakbond heeft het meeste leden in dit bedrijf en hun blauwe kleuren domineren het stakingspiket aan de fabriekspoort. Het is ook een afgevaardigde van hen die ontslagen is na woorden met de baas. Chris, 56 jaar, met een lange staat van dienst, heeft zijn wettelijke 4 jaar opzegvergoeding gekregen, maar dat is twee jaar te weinig om de periode tot zijn pensioengerechtigde leeftijd te overbruggen. Ineos Phenol wil hem niet terug in dienst nemen, zoals de vakbond vraagt, en ook niks doen aan die twee jaar. “Zo’n bedrijf, wat voor financiële cijfers hebben die niet. En dan is dat nog te veel?” zegt een vakbondsman.

Iemand van het ABVV zegt dat Jim Ratcliffe, de grote baas van de Britse multinational Ineos (22.000 werknemers en 72 miljard euro omzet) Hugo Piot, de manager van de vestiging in Doel, persoonlijk kent. De vakbonden vinden Piot tiranniek, onredelijk en te veeleisend en willen hem weg, “maar Ratcliffe zal hem niet rap laten vallen.”

Er is intussen wel een beetje schot gekomen in de onderhandelingen over de werkvoorwaarden, maar de twee grootste pijnpunten en de ongeziene krachtmeting blijven. “Er zijn binnenkort sociale verkiezingen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen bang zijn om zich kandidaat te stellen?”, zegt een afgevaardigde. “De gevolgen van de actie spreiden zich trouwens uit naar klanten. We horen dat er elders al productielijnen stilliggen omdat wij niet meer leveren.” Voor die laatste bewering is er nog geen bevestiging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER