Direct naar artikelinhoud
Noodhulp

Nooddiensten roepen zelf om hulp: ‘Veiligheid van burgers in gedrang’

Nooddiensten roepen zelf om hulp: ‘Veiligheid van burgers in gedrang’
Beeld Bob Van Mol

De brandweer, civiele bescherming en noodcentrales hebben hulp nodig. Dringend. Dat blijkt uit talloze getuigenissen die de hulpdiensten in het parlement zijn komen afleggen. Sommigen waarschuwen de regering: "De veiligheid van burgers is in het gedrang.”

Brandweerwagens die niet kunnen uitrijden wegens gebrek aan brandweerlui, computers in noodcentrales die te pas en te onpas uitvallen, MUG's die bij de helft van de interventies te laat aankomen, de civiele bescherming die 's nachts voor heel Vlaanderen slechts vier mensen paraat heeft staan... Het is slechts een greep uit de problemen die aan het licht zijn gekomen tijdens hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken. Meer dan twintig waarnemers - van werknemers over vakbondsleiders tot commandanten - zijn in het parlement hun visie komen geven over de hervormingen en besparingen die door de regering-Michel zijn doorgevoerd bij de brandweer, de noodcentrales en de civiele bescherming. Bedoeling was om de hulpdiensten efficiënter te maken, maar de vraag is of dat vandaag het geval is.

De reactietijd van de brandweer blijkt trager geworden, voertuigen gaan soms met te weinig brandweerlui de baan op en in bepaalde zones mist men noodzakelijk materiaal. Bij de civiele bescherming kunnen ze hun interventies soms simpelweg niet meer uitvoeren omdat er te weinig personeel is. De enige kazerne in Vlaanderen blijkt momenteel slechts op halve kracht te draaien. Bij de noodcentrales kampen ze dan weer met een moordende werkdruk en zware computerproblemen. Een werknemer onthulde in het parlement dat er vorig jaar zes ernstige incidenten geweest zijn. Bij ieder incident was de noodcentrale volstrekt onbereikbaar vanwege een technische panne. Eén getuige besluit somber: "Het doel van de hervormingen was het veiligheidsniveau in België te doen stijgen, maar ik ben van oordeel dat het veeleer gedaald is."