© BELGA

Wat deed De Wever op crisisvergadering na aanslagen? Premier Michel geeft geen commentaar

N-VA-voorzitter Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen dus, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat melden La Libre en Paris Match. Premier Charles Michel wil zondag geen commentaar kwijt.

Aanleiding van de vergadering - waar de top van de politie aanwezig was - was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, één van de latere daders van de aanslagen.

De aanwezigheid van de N-VA-voorzitter berust op toeval, luidt het bij het kabinet van minister Jambon. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter. Nog volgens het kabinet zou de minister, ook al is het ongebruikelijk, Bart De Wever hebben uitgenodigd op de vergadering toen hij aanvoelde dat hij mogelijk ontslag moest nemen. Een ontslag dat door de premier werd geweigerd.

Nooit gezien

Bij Ecolo en Groen heeft men alvast vragen bij de aanwezigheid van de N-VA-voorzitter op het crsisoverleg. “Het is niet normaal en roept vragen op”, aldus Kamerlid Gilles Vanden Burre (Ecolo). Ecolo en Groen vragen dan ook opheldering over de aanwezigheid van De Wever.

Idem bij cdH, waar Kamerlid Georges Dallemagne de aanwezigheid van de N-VA-voorzitter “nooit gezien en onaanvaardbaar” vindt. Minister Jambon zal de aanwezigheid van De Wever maandag moeten rechtvaardigen, stelt die. “We willen weten in welke hoedanigheid De Wever werd uitgenodigd en wat de motieven waren”.

“Een minister is onder controle van het parlement, niet van een partijvoorzitter. De N-VA treedt door een dergelijke vergadering te organiseren de elementaire principes van de democratie met de voeten, op een cruciaal moment voor de veiligheid van het land”, klinkt het bij de cdH.

Ook bij sp.a en PS hebben ze problemen met de aanwezigheid van De Wever.

“Dat is een probleem. Als De Wever van de politietop hoort wat de veiligheidsproblemen zijn en dat gebruikt voor de communicatie van de N-VA en niet om de veiligheid te verbeteren, dan heb ik daar echt problemen mee”, verklaarde Crombez zondag in VTMNIEUWS. “De veiligheid op de luchthaven van Zaventem is vandaag nog altijd niet in orde. De informatie wordt gebruikt voor communicatie en niet om de veiligheid te verbeteren”.

Ook Magnette is streng voor de aanwezigheid van De Wever op de vergadering. “We hebben het gevoel dat de N-VA-voorzitter daar is ofwel om zijn minister te beschermen en ervoor te zorgen dat bepaalde fouten zichtbaar worden, ofwel om een politieke coup te plegen. Dat kan dus niet. In beide gevallen moet het met de grootste duidelijkheid worden veroordeeld”, aldus Magnette.

Fout tegenover bevolking

Voor Brussels burgemeester Yvan Mayeur vormt de aanwezigheid van De Wever een fout tegenover de bevolking en het risico. “Indien de informatie klopt, is het ernstig op twee vlakken. Het gaat wellicht om een schending van het geheim van het onderzoek”, aldus Mayeur. “Ik heb trouwens als burgemeester van Brussel gevraagd te kunnen beschikken over informatie over de situatie in de stad, waar aanslagen hebben plaatsgevonden. De premier heeft me geantwoord dat hij me die informatie niet kon geven, omdat die afkomstig was van buitenlandse geheime diensten. Ik heb dat aanvaard. Daarvoor is een accreditatie nodig en burgemeesters staan niet op die hoogte in de hiërarchie. Ik begrijp en aanvaard dat, maar partijvoorzitters zijn helemaal niet bevoegd daarover te beschikken”.

De toekomst zal volgens de PS’er moeten uitwijzen of er een strafrechtelijke fout is gebeurd. “Maar het is een menselijke fout ten opzichte van de bevolking en ten opzichte van het risico”.

Michel geeft geen commentaar

Premier Charles Michel wil zondag geen commentaar kwijt op de aanwezigheid van de N-VA-voorzitter. In De Zevende Dag gaf N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover toe dat het “ongewoon” zou zijn mocht zijn partijvoorzitter formeel zou zijn aangeschoven aan de regeringstafel, al merkte hij op zich te kunnen voorstellen dat er in de nasleep van de aanslagen “vele contacten her en der zijn geweest”.

Volgens de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever was de partijvoorzitter op het crisisoverleg aanwezig voor een puur politieke afweging van het ontslag van minister Jan Jambon. Men vindt dat er niets onregelmatigs is gebeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER