Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump na vrijspraak in impeachment-proces: ‘Ze hebben er alles aan gedaan om ons kapot te maken’

Trump na vrijspraak in impeachment-proces: ‘Ze hebben er alles aan gedaan om ons kapot te maken’
Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens het National Prayer Breakfast, een jaarlijks netwerk- en gebedsevenement in Washington, voor het eerst gereageerd op zijn vrijspraak in het afzettingsproces van gisteren. Zoals verwacht haalde hij uit naar de Democraten, en ook naar zijn partijgenoot Mitt Romney.

Het National Prayer Breakfast lokt elk jaar opnieuw zo’n 3.000 mensen naar de Amerikaanse hoofdstad, om te bidden maar ook om te netwerken en politieke allianties te smeden. Het is een jaarlijks meerdaags evenement waarop elke zittende Amerikaanse president al aanwezig was.

Zo ook dus Donald Trump, voor wie de timing niet beter kon zijn. Hij nam het woord op de sterk gemediatiseerde bijeenkomst, nog geen dag nadat hij volledig werd vrijgesproken van beschuldigingen over machtsmisbruik en het belemmeren van onderzoek naar dat machtsmisbruik.

‘Oneerlijke mensen’

Bij zijn entree toonde Trump glunderend de kranten van vandaag, die ‘Vrijgesproken’ blokletterden. Tijdens zijn toespraak zei hij dat hij “een vreselijke beproeving had ondergaan door enkele zeer oneerlijke en corrupte mensen”.

“Ze hebben er alles aan gedaan om ons kapot te maken en hebben onze natie zeer gekwetst”, zei Trump over het impeachment-proces. “Ik hou er niet van als mensen hun geloof gebruiken om iets te doen waarvan ze weten dat het fout is”, voegde hij eraan toe. Daarmee viseert hij in de eerste plaats Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en zijn partijgenoot Mitt Romney, die als enige Republikeinse senator voor impeachment stemde.

Video wordt geladen...