Internationale drugsbende die handelde vanuit Antwerpen: acht personen aangehouden

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een Albanese drugsbende, dat gecoördineerd werd vanuit Antwerpen, werd donderdagochtend een reeks van veertien huiszoekingen uitgevoerd. Dat gebeurde op verscheidene plekken in België, waaronder Antwerpen. De hoofdverdachte werd opgepakt in Berchem. De onderzoeksrechter heeft acht mensen aangehouden, een negende is vrij onder voorwaarden.

joro, jtp

De betrokkenen worden verdacht van teelt, doorvoer en verkoop van drugs in binnen- en buitenland. In samenwerking met Europol en Eurojust werd ook simultaan een vijftiental huiszoekingen uitgevoerd in Frankrijk, Spanje, Nederland en Duitsland. Daarbij werden nog eens zestien verdachten opgepakt. Dat alles werd vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

© JTP

Het onderzoek begon in 2017 op de Herentalsebaan in Deurne. De politie vermoedde dat er vanuit een appartement cocaïne werd verhandeld. Intensieve observaties en doorgedreven onderzoek van de Antwerpse politie maakte duidelijk dat er een bende aan het werk was. Tijdens het gerechtelijk onderzoek werden twee plantages gelokaliseerd in Anderlecht en Ternat. Bij die laatste kwekerij, op de Assesteenweg in Ternat, werden op 9 april 2019 ongeveer 1.250 planten aangetroffen.

De lokale recherche legde in de loop van het gerechtelijk onderzoek een netwerk van Albanese origine bloot. Dat gebeurde in samenwerking met de directie zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) van de federale politie.

© JVI

De bende vervoerde en verhandelde op professionele wijze drugs over heel Europa. Daarvoor werden bijvoorbeeld voertuigen omgebouwd (zie video bovenaan), zodat geld en verdovende middelen in verborgen ruimtes getransporteerd konden worden. Verscheidene verdachten bleken gekend voor drugshandel en liepen al veroordelingen op in meerdere landen.

Afgeluisterde gesprekken over cocaïne

De organisatie werd vanuit Antwerpen geleid, maar haar criminele activiteiten werden vooral ontplooid in de rest van Europa, in het bijzonder Duitsland, Frankrijk en Spanje. Met behulp van Europol werd daarom contact opgenomen met de Spaanse guardia civil, de Nederlandse politie, de Duitse Bundeskriminalamt en de Franse police nationale.

“Tijdens afgeluisterde gesprekken kregen de speurders informatie over de mogelijke invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika, maar in deze fase van het onderzoek werd er geen cocaïne in beslag genomen”, aldus het Antwerpse parket in een persbericht.

Donderdagochtend werden op veertien locaties in Antwerpen, Brussel en Charleroi huiszoekingen verricht. Negen verdachten werden gearresteerd: vijf Albanezen en vier Belgen. De hoofdverdachte werd door de Antwerpse politie gearresteerd in Berchem. Er werden een handvuurwapen en ongeveer 55.000 euro cash aangetroffen.

Wapen en cash

Bij de acties in het buitenland werden zestien arrestaties in vier landen uitgevoerd. Bij die huiszoekingen werden een wapen, ongeveer 30.000 euro in cash en zes kilo cannabis gevonden. In het buitenland werden zeven plantages aangetroffen, in totaal ongeveer 2.500 plantjes.

De onderzoeksrechter zal binnen de 48 uur beslissen of de negen verdachten die in ons land gearresteerd zijn, zullen worden aangehouden. “De feiten in ons land zijn gekwalificeerd als handel en bezit van verdovende middelen in vereniging, teelt van verdovende middelen in vereniging en deelname aan een criminele organisatie. Voor een aantal verdachten in het buitenland zal de uitlevering gevraagd worden”, stelt het parket.

© RR

© RR

© RR

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER