Regering vraagt opheffing dwangsommen in zaak kinderen Syriëstrijders

© EPA-EFE

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin. © EPA-EFE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.

In het juridisch getouwtrek rond de terugkeer van tien kinderen van IS-strijders stapt de regering zowel naar de beslagrechter als naar de dwangsommenrechter. Voor de beslagrechter wordt verzet aangetekend tegen het uitvoerend beslag dat de advocaten van de kinderen en hun ouders woensdag hebben laten leggen bij de FOD Justitie en de FOD Buitenlandse Zaken, en aan de dwangsommenrechter zal gevraagd worden die dwangsommen te herzien.

LEES OOK. Deurwaarder klopt aan bij kabinetten ministers: Belgische staat moet al 500.000 euro aan kinderen van Syriëstrijders (+)

Op 11 december besliste de Brusselse kortgedingrechter dat de Belgische regering aan tien kinderen van Syrië-strijders consulaire bijstand moest verlenen en hen documenten moet bezorgen die hen in staat zouden stellen om onder begeleiding naar België te komen. De kortgedingrechter legde ook een dwangsom op van 5.000 euro per dag vertraging en per kind.

Omdat de advocaten van de kinderen oordeelden dat de regering niet het nodige deed, stelden ze op 27 januari de regering in gebreke en stuurden ze woensdag een deurwaarder om uitvoerend beslag te leggen bij de FOD Justitie en Buitenlandse Zaken.

De regering gaat zich nu bij de beslagrechter verzetten tegen dat uitvoerend beslag en stapt daarnaast naar de zogenaamde dwangsommenrechter, d.w.z. de kortgedingrechter die de beschikking van 11 december heeft geveld, om de dwangsommen te herzien, omdat ze niet in staat zou zijn de opgelegde maatregelen uit te voeren.

Daarnaast zijn de ouders van de kinderen zelf ook in beroep gegaan tegen de beschikking van 11 december, omdat daarin beslist werd dat enkel de kinderen en niet ook de ouders consulaire bijstand en documenten moesten krijgen om te kunnen terugkeren. Intussen heeft de regering ook incidenteel hoger beroep aangetekend zodat ook het hof van beroep zich over de dwangsommen moet buigen. In die procedure wordt op 26 februari gepleit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen