Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Syrische Koerden berechten dit voorjaar al buitenlandse jihadisten, ‘of hun landen daar nu aan meewerken of niet’

Een gevangene in de gevangenis in Hasakeh, Noordoost-Syrië.Beeld AFP

De Koerdische administratie van Noordoost-Syrië heeft aangekondigd dit voorjaar over te gaan tot de berechting van de jihadisten die vastzitten in haar kampen en gevangenissen. Dat zei Abdulkarim Omar, verantwoordelijke voor buitenlandse relaties van die regio, na een ontmoeting met de Finse minister van Buitenlandse Zaken. 

De Koerden zouden in Noordoost-Syrië 14.500 buitenlanders vasthouden, onder wie 9.500 kinderen. Volgens Reuters starten de eerste processen over drie maanden, volgens het lokale persagentschap in Noord-Syrië, North Press Agency, gebeurt dat al in maart, “of hun landen daar nu aan meewerken of niet”. 

De meeste Europese landen weigeren om hun onderdanen die zich bij IS aansloten te repatriëren om hen zelf te berechten. Er was aanvankelijk het idee van een internationaal hof, dat ook steun kreeg van België, maar al vrij snel bleek dat zoiets vele jaren in beslag zou nemen en geen steun van de VN-Veiligheidsraad zou krijgen. 

Een andere optie waar Europese landen aan werkten, was lokale berechting, bijvoorbeeld in Irak, maar dan met enkele mensenrechtelijke garanties. In Irak staat de doodstraf ingeschreven in de strafwet. Twee Belgische jihadisten, Tarik Jadaoun en Bilal al Marchohi, kregen in het verleden al de doodstraf in Irak, waarbij België diplomatieke druk zet om die niet uit te voeren. 

Ook de piste van een lokale berechting met internationale garanties zou intussen niet realistisch blijken, omdat de lokale overheid dan het signaal geeft aan haar burgers dat een terrorist wel of niet de doodstraf krijgt op basis van zijn nationaliteit. De Koerden in Syrië lijken nu niet meer te wachten op een oplossing. Abdulkarim Omar vroeg de steun van Finland en andere landen en nodigde hen uit om mee te werken aan de lokale berechting.