Direct naar artikelinhoud
MIA's

Angèle is de grote winnares van de MIA’s, Zwangere Guy gaat met lege handen naar huis

Angèle.Beeld AFP

Angèle slaagde er op de Music Industry Awards in om al haar nominaties te verzilveren. Die monsterwinst stond in schril contrast tot het absolute verlies van gedoodverfde prijsbeesten als Zwangere Guy en Brihang.

Of de afwezigen donderdagavond ongelijk hadden, weten we niet. Maar de afwezige had op zijn minst het meeste geluk tijdens de MIA’s. Angèle stuurde haar kat omdat ze tourt in Frankrijk. Zelfs bij verstek ging de popprinses uit Linkebeek aan de haal met de meeste prijzen: ze schreef de ‘Hit van het jaar’, ‘Live act’, ‘Pop’, ‘Solo vrouw’ en ‘Videoclip’ op haar naam.

Dat zij de grote winnaar zou worden, viel te voorspellen. Maar dat de grootste kanshebbers – Zwangere Guy (7 nominaties) en Brihang (6) – met lege handen naar huis zouden gaan, was eens zo verbijsterend.  “Daar zijn een paar verklaringen voor”, zegt Gerrit Kerremans, algemeen muziekcoördinator en co-organisator MIA’s. “Als de MIA’s minder een populariteitspoll dan een sectorprijs zouden zijn, had zich misschien een andere uitslag afgetekend. De mediajury heeft dit jaar veel urban-artiesten genomineerd – en terecht. Maar het publiek wilde die nominaties niet verzilveren.” De stem van het publiek is nu eenmaal in een aantal categorieën doorslaggevend. 

Angèle in de Lotto Arena.Beeld Damon De Backer

“Dit jaar waren er ook een paar categorieën waarin gelijkaardige artiesten elkaars stempubliek opvraten”, legt Kerremans uit. “Het beste voorbeeld is Compact Disk Dummies. Die wonnen verrassend de award voor ‘Dance’, terwijl ze tegen grote namen als Regi, Lost Frequencies en Dimitri Vegas & Like Mike uitkwamen. Alleen: die laatste drie kleppers spreken eerder hetzelfde publiek aan, waardoor hun winstkansen net afnamen. Op eenzelfde manier grepen Zwangere Guy en Brihang nu consequent naast de prijzen.”

Zwangere Guy.Beeld Alex Vanhee

“Dat ze bij de grote publieksprijzen wellicht de duimen zouden leggen tegen Angèle, konden we nog voorspellen. Dat is het Stromae-effect. Tegen dergelijke grote namen win je niet. En sowieso blijft zijn muziek hardcore hiphop, hè. Tot drie jaar terug was Zwangere Guy underground, eigenlijk mag hij erg trots zijn op zoveel nominaties. Het is wel jammer dat hij niet in de Urban-categorie won. Natuurlijk gun ik Tourist LeMC die prijs, maar het voorbije jaar heeft Gorik een onwaarschijnlijk hoge vlucht genomen. Na zo’n boerenjaar met een gouden album en fantastische festivals had hij die erkenning mogen hebben. Al zijn zeven nominaties ook een verdienste. Dat beseft hij, zei hij me gisteren. Op de MIA’s heeft hij met zijn optreden net zo goed een statement kunnen maken.”

Complotten

Complottheoristen konden in zijn verlies mogelijk een samenzwering zien. De oproerkraaier in Zwangere Guy maakte het daarvoor bont genoeg: “De MIA’s? Wat een kutorganisatie”, liet hij deze week optekenen in HUMO. “Dat was erg ongelukkig”, geeft Kerremans toe. “Maar natuurlijk had dat geen invloed op de verdeling van de MIA’s. De VRT heeft als organisator geen doorslaggevende stem: dat is de hele muzieksector en het brede publiek.” Zat de hete adem van N-VA-stemmend Vlaanderen er voor iets tussen? Aangevuurd door de pas bekendgemaakte besparingen in de cultuursector gaf Zwangere die partij veel tegenwind op de Red Bull Awards. Waarna we in de wandelgangen hoorden dat Zwangere die stunt beter niet zou herhalen op de MIA’s. “De artiesten moeten beslissen wat ze in hun dankwoord zeggen”, zegt Kerremans. “Alleen zou ik het pijnlijk vinden als de MIA’s een platform zouden worden voor politieke boodschappen. Het is geen speaker’s corner waarin je partijen kan bashen. Maar met de hand op het hart: freedom of speech gaat boven alles. We hebben gewoon gevraagd om er rekening mee te houden.”

De winnaars

Niels Destadsbader, de grote winnaar van de vorige editie, kreeg twee awards voor ‘Nederlandstalig’ en ‘Solo man’. Ook Balthazar kon rekenen op twee MIA’s. De band van Maarten Devoldere en Jinte Deprez werd laureaat in de categorieën ‘Alternative’ en ‘Auteur/Componist’. De overige awards werden keurig verdeeld onder Lost Frequencies (‘Album’), Compact Disk Dummies (‘Dance’), IBE (‘Doorbraak’), Clouseau (‘Groep’), Tourist LeMC (‘Urban’), Willy Sommers (‘Vlaams populair’), Charlotte Adigéry (‘Artwork’), Stef Kamil Carlens (‘Muzikant’) en Stephen en David Dewaele (‘Producer’).