Overnachten in een wijnvat? Het kan in dit Loons hotel

In Helshoven kan je voortaan slapen in een wijnvat. Aan vierkantshoeve Heirbaan 66, vlakbij de bekende kapel van Helshoven, staan drie houten vaten van liefst 15.000 liter uitgerust met bedden en banken. “Ideaal om te genieten van de rust en om de vele wijndomeinen in de streek te verkennen.”

Geert Houben

Vandaag is een van de drie zwevende wijnvaten in de hoogstamweide geopend. De andere twee volgen in maart. Twee bieden plaats aan twee personen en een aan vier. Voor een nacht met twee personen betaalt u 100 euro. “Ideaal voor Valentijnsdag”, knipoogt wijnbouwer Jeroen Houben. Voor dit project sloeg de 22-jarige ondernemer de handen in elkaar met Geert Ramakers en Sofie Renaers van Heirbaan 66. Zij nemen de uitbating voor hun rekening en zijn ook eigenaars van de vaten. “De belangstelling is groter dan verwacht. Nochtans staat de aankondiging nog maar een dag op Facebook.”

Glamping

Risico op een houten kop door een indringende wijngeur is er niet. “Neen, de vaten werden nooit gebruikt. Wel zijn ze volledig uit hout opgetrokken. En helemaal rond. Rechte vlakken zijn er niet. Bijgevolg was het niet evident om er een bed in te krijgen”, lacht Geert Ramakers. De vaten van 2,5 op 5 meter beschikken over een tweepersoonsbed om uw roes uit te slapen, twee banken, een terras en een raam dat uitkijkt op een wijngaard. Een sanitaire blok voorziet de bezoekers van douches en toiletten. “Glamping of een luxueuze manier van kamperen”, zegt Jeroen Houben. “Ik heb wat gegoogeld, maar in Limburg zou het principe van overnachten in een wijnvat nog niet bestaan. Mijn inspiratie haalde ik bij de tiny houses of het wonen in kleine huisjes.”

Wijntoerisme

Met de wijnvaten hopen de initiatiefnemers niet alleen een originele manier van overnachten aan te bieden, maar ook om de wijnbeleving in de streek aan te zwengelen. “Meerdere fruitboeren rooien hun bomen en vervangen ze door druivenstokken waar wij wijn van maken. Zo ook Geert en Sofie”, stelt Houben, die het deel van de wijnbeleving voor zijn rekening neemt. “Op een appelweide van twee hectare staan nu druiven. Volgend jaar komt daar nog een hectare bij”, vult Ramakers aan. Beiden zijn ze ervan overtuigd dat het wijntoerisme voor een belangrijke bron van inkomsten kan zorgen. “In Borgloon en Sint-Truiden tellen wij intussen al elf wijndomeinen. In de toekomst willen wij hier ook een wijnbar openen en bezoekers de mogelijkheid bieden om, al dan niet per fiets of Vespa, de domeinen te bezoeken. Er zijn nog meer plannen. Dit jaar zal er hier ook weer een loungebar zijn in de volle bloesemperiode. Misschien kunnen wij in de toekomst dan zelfs wijnvaten op nog andere plekken in de buurt plaatsen”, hoopt Jeroen Houben.

www.helshoven.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer