Direct naar artikelinhoud
InterviewKlimaatmarsen

Youth for Climate trapt nieuw actiejaar af: ‘We laten ons niet afstoppen’

De klimaatmars in september vorig jaar bracht duizenden jongeren op de been. Youth for Climate rekent vandaag op zo'n 600 deelnemers.Beeld Tim Dirven

De klimaatspijbelaars trekken vandaag weer door de hoofdstad. Om 13.30 uur vertrekt de klimaatmars van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid. ‘We worden afgedreigd, maar dat zal ons alleen maar harder doen roepen’, zegt Jada Kennedy, een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate. 

Dit wordt de eerste klimaatmars sinds november. Welke opkomst verwachten jullie vandaag?

“We rekenen op zo’n 600 mensen, maar hopen uiteraard op meer. Eerdere marsen trokken regelmatig duizenden mensen. We merken dat het vandaag moeilijker is om zoveel volk op de been te brengen, maar we laten ons niet afstoppen. Dit is en blijft een globale crisis, we hebben zo veel mogelijk mensen nodig om ons punt te maken. We blijven ons best doen, telkens opnieuw zullen we er staan.”

Youth for Climate kondigde aan zich meer te willen concentreren op acties rond concrete thema’s. Wordt deze klimaatmars dan anders dan de vorige?

“Vandaag eindigt de Internationale Week van de Oceanen, een zeer belangrijk element in de hele klimaatproblematiek. Dat wordt vandaag dus ons hoofdthema, al zal het toch een vrij klassieke mars zijn. De bedoeling blijft om zo veel mogelijk mensen te verzamelen, zodat ze hun stem kunnen laten horen voor het klimaat.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil geen oogje meer dichtknijpen voor de klimaatspijbelaars, kondigde hij deze week aan. Vrezen jullie een weerslag op jullie acties?

“Het is zeer frustrerend om zo afgedreigd te worden, dat men ons wil verbieden om te spijbelen voor onze toekomst. Leren doe je niet enkel op school, dat doe je ook in de echte wereld. Het is belangrijk om onze mening te uiten, te laten horen. Dat is ook wat veel leerkrachten ons zeggen. De uitspraken van de minister zullen ons niet afstoppen. Ze zullen ons alleen maar harder doen roepen en springen. We zullen gehoord worden.”

Youth for Climate trapt vandaag een nieuw jaar van klimaatacties af. Wat staat er de komende maanden op het programma?

“We hebben de voorbije weken en maanden hard gewerkt rond een aantal specifieke thema’s, mede daardoor waren er de voorbije twee maanden geen klassieke klimaatmarsen. We willen ons nu richten op concrete campagnes en projecten, meer dan op de gewone marsen. Meer kunnen we daar voorlopig niet over zeggen. We concentreren ons eerst op vandaag, onze eerste actie van het jaar. Binnenkort volgt er meer nieuws over onze plannen voor de komende maanden.”