© Photo News

Onkelinx: “Jambon maakte strafbare fout door De Wever toe te laten”

Volgens oppositiepartij PS heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een strafbaar feit gepleegd door N-VA-voorzitter Bart De Wever toe te laten op een crisisvergadering met de politietop. De woordvoerder van De Wever verdedigt dat er niets onregelmatigs gebeurd.

De Wever was aanwezig op een crisisvergadering van 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen in Brussel, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Volgens De Wevers woordvoerder waren N-VA-ministers bezig aan een wekelijkse vergadering. “Die begon niet als een crisisvergadering, maar ze is door omstandigheden daar wel naar geëvolueerd. Op een bepaald moment in die nacht is de politietop gekomen. De minister moest op dat moment een politiek oordeel vellen of hij ontslag moest nemen. Daarom kwam de voorzitter erbij”, klinkt het.

“Dat was een politieke kwestie en het ging puur daarover.” De Wevers woordvoerder meent dat er niets onregelmatigs is gebeurd.

© BELGA

“Wel een probleem”

Zowel sp.a-voorzitter John Crombez als zijn PS-collega Paul Magnette hebben een probleem met de aanwezigheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever op het crisisoverleg .

“Dat is een probleem. Als De Wever van de politietop hoort wat de veiligheidsproblemen zijn en dat gebruikt voor de communicatie van de N-VA en niet om de veiligheid te verbeteren, dan heb ik daar echt problemen mee”, verklaarde Crombez zondag in VTMNIEUWS. “De veiligheid op de luchthaven van Zaventem is vandaag nog altijd niet in orde. De informatie wordt gebruikt voor communicatie en niet om de veiligheid te verbeteren”.

© Photo News

“Schending van het onderzoeksgeheim”

Volgens PS-Kamerfractieleider Laurette Onkelinx is het geheim van het onderzoek geschonden en moet de procureur-generaal van Brussel dat laten nagaan. ‘Als het klopt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken een zwaar strafbaar feit begaan, namelijk een schending van het onderzoeksgeheim’, zei ze op aan de RTBF.

Ook Magnette is streng voor de aanwezigheid van De Wever op de vergadering. “We hebben het gevoel dat de N-VA-voorzitter daar is ofwel om zijn minister te beschermen en ervoor te zorgen dat bepaalde fouten zichtbaar worden, ofwel om een politieke coup te plegen. Dat kan dus niet. In beide gevallen moet het met de grootste duidelijkheid worden veroordeeld”, aldus Magnette.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER